Vytisknout

Izraelští policisté museli přijít na pomoc dvěma českým turistům, kteří omylem vjeli do arabské vesnice Tuqu'a na Západním břehu Jordánu a místní obyvatelé po nich začali házet kameny. Oznámil to v úterý izraelský list Ma'ariv.

A hezká je další část: takže vjeli do arabské vesnice jako lidé z Izraele  a místo aby ukázali vlajky České republiky (pokud se za ně nestyděli) musela jim pomoct izraelská policie na arabském území. Češi si podle izraelského tisku mysleli, že jsou na trase vedoucí k Mrtvému moři. Místní obyvatelé ale viděli automobil s izraelskou registrační značkou a zřejmě v domnění, že jde o Izraelce, začali na vůz házet kamení.

Palestinské registrační značky na autech jsou zelené, zatímco izraelské žluté. Civilní Izraelci mají na rozdíl od turistů do čistě palestinských oblastí vstup zakázán (např. do Betléma), rizikový však může být i pohyb s autem z izraelské autopůjčovny v oblastech se smíšenou správou.

Samozřejmě diskutéří nepochopí podstatu (např. na Seznamu) a hned začnou Palestincům nadávat, jak se k nám chovají. A takto snadno vzniká nenávist.