Směnárnami na severu Čech v uplynulých čtyřech letech proudilo takové množství peněz, jako by někdo v regionu založil novou banku. Za tu dobu v nich záhadná žena, která se pak pravděpodobně stala obětí násilného trestného činu, vyměnila neuvěřitelných dvanáct miliard korun. Hotově, koruny na eura.

 

V případu je zatím více neznámých než známých. Podle informací MF DNES policisté zadokumentovali jen objem peněz a počty směn z korun na eura. Ty žena prováděla prakticky po celých severních Čechách. Podle zdroje redakce někdy směnu provedla i více než třicetkrát za den.

Co se dál s hotovostí v eurech dělo, zatím nikdo neví. Neví se ani to, kde se braly stamiliony v korunách, které žena nosila. Hotovost je totiž pro úřady do velké míry neviditelná. Jakmile peníze opustí bankovní účet, museli by detektivové člověka, který je vybral, sledovat, což se v tomto případě nestalo.

Velké směny hotovosti musí směnárny úřadům hlásit jako podezřelý obchod. Žena měla vyměnit v průměru přes osm milionů korun za den, aby takové množství stihla. To znamená, že směnárny buď obchod nehlásily, nebo měla žena původ peněz doložený (například smlouvou).

Že by si jí nikdo nevšiml, není pravděpodobné. Takové množství hotovosti (pro představu sto milionů korun v pětitisícových bankovkách váží přibližně dvaadvacet kilo) musela nosit v taškách.

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/zena-protocila-ve-smenarnach-miliardy-vrazda-fn7-/domaci.aspx?c=A181126_094900_domaci_jumi#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=domaci&utm_content=main