Skutečně zatím jenom bleskově: Erdoganovi je Evropa ukradená. Na východě vzniká supervelmoc velmocí mezi Ruskem a Čínou, prezident Trump se snaží na poslední chvíli odvrátit katastrofu USA a klidně obětuje Evropu, která už je dýchavičná babička v obětí socialismu, svázanosti a šílené administrativy a tupí politici si natřásají peříčka.

 

Naprosto netuší, která bije

Erdogan pochopil, že Evropa je minulost a tak prudce otáčí kormidlo k Rusku a Číně. Ropovody, plynovody, zbraně, obchod, vše akceleruje a když zablokujeme zbraně, vážně ti tupci myslí, že Turecko ohrozí? To se zasměje a má důvod nakoupit kvalitní a levnější díky hodnotě rublu v Rusku. Čtyřstovky už nakoupilo a Pentagon se mohl přeskočit. Nepomohl si.

Co se děje v Sýrii nelze zatím přesně definovat, ale zdá se dle relativního klidu Asada a Ruska, že vytvoří linii, kterou si sami budou chránit, aby atentáty v Turecku přestaly a současně, aby Sýrie měla jakousi demarkační čáru.

Opakuji, je to jenom blskový koment, situace na válečném poli se mění hodinu od hodiny, ale základnístrategie je jasná: Turecko pochopilo, že Evropa jde do kopru, zkostnatělá hydra lenosti a svázanosti už má sopeře pouze v Africe a tak Turecko posiluje na východ. A my, místo abychom udělali totéž, jenom blekotáme o Evropských hodnotách.