Kazítka, lidově kurvítka prý neexistují, dušují se výrobci. Přitom se můžete rozhodnout, na kolik let si zaplatíte záruku a dle toho dostanete výrobek. Také se tvrdí, že nikdo nikdy nedokázal, že něco takového existuje. Takže nemělo by být místo zákazu trestné, když se to tam najde? (Spíše součástka, která má extrémně nízkou životnost)

 

Základní vlastností všech má být jejich opravitelnost.

Výrobce by měl umožnit kromě původních dílů použít náhražky. A spotřebitel má mít už před koupí jasno, jaké díly lze k opravě použít. Uvažuje se i o možnosti „zřízení nezávislého systému“, který by spotřebiče testoval a odhaloval „kazítka“, jež mají úmyslně zkracovat životnost.

Výsledná podoba nařízení EU může být jen torzem ambiciózních nápadů, ale už teď budí emoce. „Kazítka jsou jako yetti nebo lochneska. Všichni o nich mluví, ale nikdo je neviděl,“ namítá Radek Hacaperka, šéf Sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů.

 

 

Cena až na prvním místě

„U domácích spotřebičů typu pračky a myčky se programování životnosti děje a bude se dít. Je to nástroj. Ale může to souviset i s bezpečností zařízení,“ říká Hrzina. Podle něj nejde o kazítka, ale o kombinaci součástek, které jsou v určité fázi cyklu náchylnější k poruchám.

„Kazítka existují. Výrobce hlavně zajímá, aby si lidé kupovali nové spotřebiče a moc se neopravovaly. Mnoho přístrojů se nedá rozdělat nebo je otevřete jen s obtížemi. Jde například o svařené ultrazvukem,“ namítá však Kvido Štěpánek, ředitel společnosti Isolit-Bravo, která vyrábí třeba varné konvice či mixéry. Podle Hrziny však mají nerozebíratelné spoje své opodstatnění: „Jsem technolog a nevidím moc možností, jak to třeba u mobilních telefonů udělat jinak.“

Zdroj: https://ekonomika.idnes.cz/kazitka-spotrebice-zakaz-evropska-unie-fcm-/eko_euro.aspx?c=A171110_091856_eko_euro_pas#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ekonomikah&utm_content=main