Máte pravdu, naši staří známí obhájci té jejich svobody, která se skutečnou svobodou nemá nic společného: naše šéfredaktorská žumpa

 

 Marek Wollner - samozřejmě Reportéři  z Čt

Pavel Šafr - FORUM 24

Erik Tabery - Respekt

Robert Břešťan - HlídacíPes.org

Robert Čásenský - Reportér

Marek Stoniš - Reflex

Tomáš Skřivánek - Deník

Dalibor Balšínek - Echo 24.cz

Michal Půr - Info.cz

Martin Jašminský - a samozřejmě Bakalovy Hospodářské noviny

 

 

Úžasný je Karel Hvížďala, co vystřelil u Rosího: samozřejmě z tisíců kauz se vybere ten nejznámější - Babiš.

Fascinující je, jak hloupý Hvížďala sám práskne, že se jedná o Babiše, byť  tisíce stejných kauz nikdo neřeší, neboli přesně to, proč to generální ředitel Zavoral jako zmanipulované politicky zastavil. A tupý Rosí ani nezkontroluje, co mu tam na kauzu vlastně práskl sám velký Hvížďala, přítel kultu Václava Havla. A prý to musí uveřejnit co nejrychleji. Jenomže toto je známo už několik let, pouze Janek Kroupa chtěl pseudosenzaci zveřejnit  v den, kdy šel Babiš k Zemanovi pro pověření.

Fraška, nebo špína? Nechť si každý ohodnotí sám.

 

 

A uveďme si fakta, jak to skutečně je

Velká část farmářů obhospodařuje pozemky, které nejsou jejich, a bere na to i dotace. A týká se to nejen Agrofertu Andreje Babiše, kolem kterého se stahují mračna obvinění z dotačních podvodů. Podobným způsobem si počínají i lidé, kteří s Babišovým impériem nemají nic společného. A při bližším pohledu na tom není skandálního už vůbec nic. Zemědělci tak totiž činí nikoliv načerno, nýbrž v dobré víře. U těchto pozemků, kterých je nejen ve východních Čechách nezanedbatelné množství, totiž nelze dlouhodobě dohledat vlastníka. Farmáři na nich často hospodaří již od období před rokem 1989, a nebýt toho, zarůstaly by lebedou.

„Jedná o rozšířenou praxi, týká se až pěti % zemědělských pozemků, které se vzhledem k struktuře vlastnických vztahů v Česku nelze zcela vyhnout,“ řekl tajemník Agrární komory Jan Doležal. Podle Doležala byl způsob, jakým se informace o hospodaření Agrofertu na cizí půdě a o neoprávněném pobírání dotací minulý týden objevily, „zjednodušující a čišela z něj především snaha vyvolat senzaci“. Upozornil, že 30 tisíc zemědělských podnikatelů v Česku hospodaří na čtyřech milionech hektarů zemědělské půdy, která má více než tři miliony vlastníků. „Mezi majiteli často dochází ke směnám, dělení pozemků na základě dědického řízení, či dokonce k opuštění nemovitosti v případě úmrtí, či emigrace vlastníka a s tím spojené ztráty zájmu o nemovitost. Je třeba také uvést na pravou míru vazbu mezi vlastnictvím půdy a oprávněností k dotacím. Pobírat tyto podpory je totiž podle aktuálního právního řádu oprávněn uživatel pozemku, tedy ten, kdo se o půdu stará, zúrodňuje ji a tím ji zhodnocuje. Na přibližně čtvrtině zemědělské půdy je přitom uživatel zároveň vlastníkem, zbývající část zemědělské půdy je potom obhospodařována v nájmu,“ vysvětlil Doležal. A dodal, že pozemky, kde není dohledatelný majitel, by jinak zůstávaly neobdělány. Podle něj se tak u zemědělců nejedná o nečestné nebo nezákonné jednání, al o nedokonalost v českém právním systému. „Prostě bordel v českém právu, na kterém však rozhodně neneseme vinu my zemědělci ani jej tím nijak nezneužíváme,“ dodal šéf Lužanské zemědělské a.s.. na Jičínsku Josef Zmatlík. A jeho slova kvitují i další.

 

A největší komedie na závěr: hádejte, kdo výše vysvětlení vydal? Noviny Deník, jehož šéfredaktor se podepsal pod petici (nahoře) proti generálnímu ředitelo ČRo Rozvoralovi.

 

Velebnosti, mě se chce nad nimi blejt...

 

Předešlé

FORUM 24 zveřejnilo tklivý pláč hrdého platícího koncesionáře Uhlíře ombudsmanovi ČRo na obranu Kroupy

 

Ostrý protest zaslán na RRTV - Rosí manipuloval volby! Nejvíce posunutých zpráv je na Čt 24, lživých na FORUM 24