K ruskému seriálu Zapomenutí vůdci, jehož uvedením Česká televize podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) porušila zákon, uvede ČT dodatečně diskusi historiků. Sdělila to mluvčí televize Karolína Blinková. Podle RRTV dokumentární seriál zlehčuje stalinistické čistky. V otevřeném dopise kritizovaly uvedení seriálu více než dvě stovky osobností, včetně rusistů, historiků či pedagogů.

Seriál z roku 2016, odvysílaný ČT loni, popisoval postavy režimu sovětského diktátora Josifa Stalina. ČT porušila podle RRTV zákon o vysílání hlavně uvedením dílů o Lavrentiji Berijovi, jednom z vykonavatelů politických čistek. Pořady vyzdvihují Berijovy úspěchy a bagatelizují jeho podíl na zatýkání, deportacích a popravách, uvedla rada. Žádala proto po ČT nápravu. "S ohledem na reakci části veřejnosti (Evropské hodnoty od tyče a Romancov s Fištejnem?) na dokument jsme se rozhodli zařadit do vysílání - pravděpodobně 5. března - diskusi renomovaných historiků k tématu i ke zpracování a vyznění dokumentu," uvedla mluvčí ČT.

 

Ti renomovaní historici budou správně prověření a poučení...

 

Na RRTV se kvůli seriálu Zapomenutí vůdci obrátil rusista  Machonin, který rovněž na webu Babylon Revue zveřejnil otevřenou výzvu ČT k nápravě. K výzvě se připojilo zhruba 240 lidí, kromě historiků či pedagogů i umělci, bývalí političtí vězni a politici.

 

 

A kdože je ten pamětník Machonin? Autobiografie

Narodil jsem se roku 1976!!

Listopad ´89 mě zastihl na základní škole, kde jsem se jako „profesionální revolucionář“ snažil udělat dojem na spolužačky. Ve čtrnácti jsem poprvé podnikl cestu po Sovětském svazu (do jeho rozpadu zbýval necelý měsíc) a vysloužil si pověst odvážného cestovatele.

 

Takže ve dvanácti se z Machonina stal tvrdý disident, ve čtrnácti jako excelentní politik pochopil Sovětský svaz a rázem věděl, pan rusista, na čí straně stát. Takže má plné právo zastupovat bojovníky proti Stalinovi, Berijovi...

 

Asi není co dodat: RRTV je skutečně hvězdná...