Musím se důrazně ohradit proti lživému nadpisu dnešního článku na webu novinky.cz, (doplněno Barbora Zpěváčková) který tvrdí, že naše poslankyně Jana Levová prosazuje, že "Majetek politiků by měl zůstat tajný".

 

Není to samozřejmě pravda a oficiální stanovisko SPD je stále stejné - prosazujeme transparentní zveřejňování majetku politiků a například já sám každoročně v souladu se zákonem již od roku 2012 podávám do Parlamentu veřejné majetkové přiznání, aby každý občan v České republice věděl, že jsem se v politice nijak nezákonně neobohatil.

 

A nemám s tím žádný problém stejně jako všichni ostatní poslanci SPD.

Kolegyně Jana Levová sdělila na dnešním veřejném semináři ve Sněmovně, který se týkal novely zákona o střetu zájmů, svůj soukromý názor, který zněl doslova takto

 

(cituji vyjádření Jany Levové):

"Co se týče mého výdělku, tak ten by samozřejmě měl být veřejný a občané mají plné právo ho znát. Kontrolní orgány státu musí mít přístup k informacím, s čím jsem do politiky vstupovala a s čím budu z politiky odcházet. Problém je ale v tom, že majetkové přiznání obsahuje kolonky, ve kterých politik uvádí, jaké má doma starožitnosti a v jaké hodnotě atd. Považuji to za velmi nebezpečné, protože to může přilákat do domu zloděje. Proto bych chtěla, aby takový registr majetku byl dostupný pro kontrolní orgány státu, jejichž je povinnost toto kontrolovat nebo pro občany, kteří se ztotožní. Takže kdyby můj dům navštívil zloděj, zúžil by se okruh podezřelých. Ono takový zloděj v domě může i fyzicky ublížit, když je např. vyrušen. Musí se opravdu napřed něco někomu stát? Musíme opravdu čekat, až nějaký zloděj někoho zraní? Byla bych ráda, kdybychom takovému činu předešli".

 

Jana Levová tedy v rámci svého soukromého názoru v rámci diskuse na semináři nemluvila o utajení. Na tomto příkladu vidíte, jak dokáží novináři překroutit kontext. Co si o tom myslíte Vy?

 

Doplněno: všimněte si, že této poslankyni jde o anonymy, kteří mají volný přístup k informacím, co má kdo doma v tresoru, nikoliv o kontrolu. A protože lidé čtou jenom nadpisy a první řádky, reagují takto:

 

Janek Prošek, Ústí nad Labem

Levová, madam... Tvůj plat jsou naše daně. My pracujeme, aby bylo na plat politiků. Takže všichni plátci daně jsou pro politiky dozorčí radou. Buďto se s tím smíříš, nebo z politiky zmiz a dělej něco nepolitického. Lepší bude, když zmizíš, stejně jsi z NSDAP, nebo jak se ta vaše partaj jmenuje.

 

Petr Říha, Praha

Co na to Japonský Kamikadze? Vyhodit z SPD aby mohla vstoupit do ANO

 

Karel Mutina, Ostrava

Út, 20. března 2018, 06:55:44  |

Když jde někdo do politiky, musí počítat s tím, že bude pořád propírán médií a měl by být čistý. Náckové s tím mají očividně problém, stejně, jako komouši zemanovci. Ale klidně kradněte dál, jsme v Česku a hradní mafie jde příkladem.

 

 Takto se masíruje veřejnost kolem Mitrofanova a provokuje nenávist k SPD.  Na vytržených slovech z textu. A zblblí, jednodušší lidé se hned chytí viz příspěvky. 

A pak vyrazí na Václavské náměstí zmutované mediální hvězdy a zmanipulované dětičky, jak je ta SPD prolhaná a zatímco pije vodu, káže víno. Skutečně?