Vytisknout

Tomská celnice spolu s Rosselchoznadzorem a dopravní prokuraturou zabránila pokusu dovézt do Tomské oblasti 150 tun jablek ze střední Evropy, oznámila tisková služba celnice. I do České republiky se pašují polská chemická jablka a je ticho po pěšině. Ministr zemědělství je ukryt neznámo kde. A naše...

 

„Na celnici byla ohlášena jablka odrůd Granny Smith a Fuji údajně vypěstovaná v Turecku. Expertíza však ukázala, že jablka ve skutečnosti pochází mimo jiné i z České republiky. Bylo také zjištěno, že zboží nebylo naloženo v Turecku, ale v Pobaltí," uvádí se ve zprávě pro tisk.

Zboží bylo zabaveno a zničeno.

150 tun jablek zimních odrůd Grenny smith a Fuji pod zástěrkou tureckých deklarací se pokoušelo proniknout do Tomské oblasti v Rusku. Ale celnice s odborníky z Rosselchoznadzoru (Federální služba pro veterinární a fytosanitární dozor) pokus zmařila a zjistila skutečný původ produkce – Česká republika, Slovensko, Polsko, Rumunsko.

Jak se podařilo odhalit nelegály?

„Velmi jednoduše!" řekla  tisková mluvčí Rosselchoznadzoru Julia Melanová.  Vývozci se ani nenamáhali změnit označení na balení. Celnici byly předloženy v podstatě falešné doklady potvrzující, že zboží bylo naloženo v Turecku. Připouštím, že turečtí partneři o této machinaci nemuseli ani vědět. Ve skutečnosti byla jablka naložena v Pobaltí. A možná (to budeme ještě zjišťovat) v Bělorusku. Dodavatelé vymýšlejí spoustu geniálních zamotaných tras, aby pomocí různých pravd a nepravd pronikli na ruský trh. To se děje celé čtyři roky, kdy platí odvetné embargo Ruska na sankce Evropské unie.

 

Jaká je podle Vašeho názoru výše škody, kterou Východní Evropě způsobuje zákaz dovozu potravin do Ruska?

Náš úřad toto hodnocení neprovádí, ale mohu říci, že během setkání s kolegy — veterináři ve Východní Evropě často slyšíme stížnosti na velké ztráty, k nimž dochází následkem ruského embarga v oblasti rostlinné výroby a mléčných výrobků. Je třeba chápat, že tyto země celá desetiletí budovaly své tržní vztahy s ruskými partnery a tyto tržní kanály se nijak nechtějí rozpadat. V Polsku vytvořili celé jabloňové sady a počítali s tím, že úrodu budou vyvážet do Ruska; dovážela se k nám jablka ze Středních, Severních a Východních Čech. Mnohé farmy teď zbankrotovaly. Další hledají cesty odbytu produkce v EU, v Egyptě, v Číně.

 

Ale dostat se na tyto trhy, kde pracují dodavatelé na základě dlouhodobých smluv, je prakticky nemožné, a tak pokračují v pašování zboží na ruský trh a velmi riskují.

Ano, prostě ztrátou své produkce! Vždyť tato partie v Tomské oblasti byla nejen zabavena, ale i zničena. Mimochodem, není vám líto českých a polských jablíček?

Jestli je nám někoho líto, tak našich výrobců, kteří dnes dostávají ohromné prostředky z rozpočtu, aby se v sankčních podmínkách rozvíjeli, zásobovali Rusy vlastní produkcí. A tady se objevují nelegální konkurenti, pronikají na trh a snižují cenu. Vždyť zdaleka ne všechny takové falešné dovozce se daří odhalit.

 

Přitom nám experti stále tvrdí, že byla neúroda jablek a proto musí být drahá, nebo chemická polská. Zde přímo ruská strana předložila fakta a naši podvodníci potrestáni nebudou? A občan České republiky opět ostrouhá?