Asi si mnozí pomyslí, že věrohodnost toho, kdo píše o Věře Čáslavské jako o krasobruslařce je na bodě nula a dál číst nemá cenu. Jenomže kolik lidí zná skutečné pozadí roku 1968, či dokonce tuší o věcech, které se zdají absurdní? Proto jsme si vzali na úvod právě jednu z ikon okupace 1968, kdy 99,9% občanů neřkuli 100% si je jisto, že foto a nadpis je hloupost, neřkuli úmyslný hoax a fake news.

 

NENÍ, mít něco zafixováno nemusí býti pravdou

Přesto asi těch 99,9% či dokonce 100% bude překvapeno, že nezná pravdu, zatímco ten jeden, či několik popisuje skutečná fakta. A tak je to s celým rokem 1968, byť i my používáme slovo okupace, a ta to z pohledu ČSSR a jeho občanů byla, avšak z mnoha aspektů a důkazů musíme přistoupit i na pohled Leonida Brežněva, SSSR a agrese USA. Ale nepředbíhejme, proberme si fakta tak, jaká skutečně jsou.

Věra Čáslavská na úvodním snímku je skutečně Věra Čáslavská - krasobruslařka.

Zde je onen výřez z titulku

 

Zde je Věra Čáslavská z knihy o olympijské vítězce - ženě, kterou miloval celý svět a ikoně roku 1968

 

A zde je celé, autentické foto Věry Čáslavské, jak ji asi nikdo nezná - krasobruslařky

 

Ne, není to  fotomontáž, či reklama.

Věra Čáslavská se totiž mnoho let věnovala krasobruslení. A měla velký talent. Krasobruslení dělala závodně do svých čtrnácti let, než propadla kráse sportovní gymnastiky. Zde na snímku vidíte Věru Čáslavskou v roce 1966, když studovala dálkově první ročník Fakulty tělesné výchovy a sportu a připravovala se na zápočet - z KRASOBRUSLENÍ!

Její odbornou instruktorkou byla Běla Zachová a "zlatá Věra" zvládala nejen úžasně provedenou "holubičku" na snímku, ale bravurně zvládala i obtížné krasobruslařské skoky. A cviky pak využila i na nářadí.

Ano, je výročí 50 let od okupace vojsk Varšavské smlouvy a nastal čas otevřít archivy. Skutečné, nezmanipulované a nezkreslené archivy, kterými se to dnes jenom hemží. A Věra Čáslavská je tím - jsme si jisti, abychom museli uznat, že mnozí neví vůbec nic - ideálním prologem.

 

"Vím, že nic nevím."  Sokrates