Rozšiřuje se nám tady epidemie bojkotů proti podnikům a sponzoringu ze strany Agrofertu (Andreje Babiše), kterou spustil písničkář Tomáš Klus. Jak jinak než za pochvalných komentářů řady mediálních titulů. Páni umělci mají na svůj názor jistě nezpochybnitelné právo a samozřejmě proti gustu žádný dišputát, ostatně známe křehké umělecké duše a jejich hluboké kapsy (které řadě z nich dopomohly k prospěchu i v jiných režimech). Mám v tom však trochu hokej. To si Babiše všimli až teď? A koupí si auta na CNG, aby neplnili „Šéfovi“ kapsu skrze řepku, která se míchá do pohonných hmot?
 
 

Předpokládám, že jsem pochopil správně, že účastníci bojkotu, jenž má na sociálních sítích jistě svůj originální hashtag ve stylu #SpoluToZvladnem; #JeNeSuisPasBabis nebo #BureseDoKose, chtějí bojkotovat zejména vystupování v médiích, které Agrofertu patří, nebo na akcích, která tato společnost sponzoruje, kupříkladu festival Colours of Ostrava. Chápu.

Když bojkot, tak se vším všudy, ne?

Klus sám pak ještě dodal, že bude bojkotovat „všechny podniky Velkostatkohnojaře“, když na Facebooku v rámci obsáhlého komentáře poznamenal: „Mám ve své smlouvě o dílo klauzuli, kterou si vyhrazuji právo nehrát tam, kde tečou Šéfovy peníze. Připojuji k tomu nyní i svůj bojkot Mafry a všech bezkrupulózních, konkurenci a životní prostředí likvidujících podniků Velkostatkohnojaře.“

 

Soutěž #EUinmyRegion

KOMENTÁŘ: EU PRopaganda z našich kapes – soutěž #EUinmyRegion. Vyfoť projekt s infotabulí o spolufinancování EU

 

Po uveřejnění výše zmíněného statusu se Klusovi samozřejmě otevřely dveře do řady médií, kterým podobný (mainstreamový) názor konvenuje: video-rozhovor na Seznamu nebo v DVTV, titulní strana v Reflexu… a další. Pro zviditelnění dobrý PR krok.

K Tomáši Klusovi se s bojkotem následně přidali Jiří Macháček, Matěj Ruppert nebo Iva Pazderková. Mňága a Žďorp napsali, že ho podporují – nepochopil jsem, zda ho budou následovat. Ale to vše je jen a pouze jejich věc.

 

Nicméně doufám, že bojkotující půjdou do důsledku a koupí si všichni auta na CNG, případně přesedlají na kola, koňská spřežení nebo pěškobus. Nebudou přeci „Šéfovi“ plnit kapsu skrze řepku, která je do pohonných hmot přimíchávána! Nebo brát snad od „Šéfa“ nechcete, ale dávat mu ano? Člověk, aby se ve vás vyznal.

 

To jste si někteří toho Babiše všimli až teď?

Taky si říkám, že jim to ale trvalo, než si toho Babiše všimli. Nějaký pátek už tu Mafru vlastní, ve vládě už byl, volby vyhrál taky před časem… Někomu to holt trvá déle. Pak na mě osobně působí spíše trapně než kolegiálně oni další, kteří se přidávají. Jakože samotné by vás to vůbec nenapadlo? Nebo jste se snad báli jít sami po proudu? A Jiří Macháček poté, co asi před čtrnácti dny ještě sám na Colours of Ostrava hrál? Aha, tak jo.

Události, komentáře

KOMENTÁŘ: Kdo má dlouhý vlas, nesmí mezi nás a toho s koňským ohonem vykopněte z ČT ven!

A poslední věcí je údajná odvaha za tento krok a případný strach… Prosím? To jako vážně? A tu o Budulínkovi jste už slyšeli? Andrej Babiš zcela jistě není žádné neviňátko, ale odvaha spojená s bojkotem a slovy proti němu (nebo Miloši Zemanovi) je podobná jako u signatářů anticharty. Tentokráte máte v zádech celou opoziční politickou a takřka celou mediální scénu (včetně veřejnoprávních médií) – což ilustruje i mnou uvedený nárůst mediálního zájmu o Kluse v poslední době. Podporu neziskovek (v krajním případě politiků EU) nevyjímaje. 

„Chápu, že svým postojem někoho rozčiluji. Chápu, že jím někoho povzbuzuji. Ale jak je možné, že má (o mě ) tolik lidí strach? Jak je možné, že je zde tolik lidí přesvědčeno o tom, že projevit svůj názor může být nebezpečné? A jak je možné, že je zde tolik lidí, kteří věří, že za něj budu perzekuován? Nebojím se, protože věřím, že žiji ve společnosti respektující názorovou pluralitu. Nebojím se, protože věřím, že žiji v bezpečné zemi. Nebojím se ani proto, že umím uznat svou chybu a rád to udělám, když uvidím, že nemám pravdu. Ale beze všech zástupných symbolů, které jsem ve svých vyjádřeních použil; není právě tenhle tichý strach dostatečně silný důvod k tomu si to tady mezi sebou vyjasnit? To nám opravdu nevadí žít ve strachu? A jaké je vlastně jeho jméno?“ uvedl Klus v dalším příspěvku na Facebooku.

 

Bát se dle mého opravdu nemusíš, Tome. Nejpravděpodobněji bys snad mohl být využit jako obětní beránek… Protože ten strach, ten strach je zejména z vůle lidu… který volí trošku jinak, než si přeje jistá vakuem obehnaná skupinka samozvaných „lepšolidí“.

 

 

Zveřejněno se souhlasem

 Tomáš Vyoral

 https://prima.iprima.cz/