Získáním neveřejného vstupního kódu do domu, kde žije Andrej Babiš mladší, a jeho tajným nahráváním mohli reportéři Seznam Zpráv porušit švýcarské zákony. Serveru iROZHLAS.cz to řekl advokát Julius Effenberger z Curychu.

 

Jakých trestných činů se reportéři podle trestního práva mohli dopustit?
Nepovolené nahrávání rozhovoru s někým, kdo o něm neví. To je v trestním zákonu dáno, stejně jako použití nepřístupného kódu. I to je v trestním zákoníku dáno jako trestný čin.

Mohou v tomto případě švýcarské orgány činné v trestním řízení zahájit vyšetřování samy, například na základě informace z médií, nebo nejdřív musí padnout trestní oznámení? 
Co se týče neoprávněného záznamu rozhovoru, tam je nutná žádost o trestní stíhání. Bez toho se to nestíhá. Například matka Babiše mladšího nebo on by museli tu žádost podat. Ale není to stejné jako trestní oznámení. Ve druhém případě jde o vniknutí do neveřejné místnosti, aniž by k tomu bylo povolení. To se také stíhá na žádost poškozeného. Oni (reportéři) si ale také pořídili kód, který jim nepatřil. Mohlo by to být považováno za nepovolené vniknutí do počítače či systému, což je také stíhatelné jen na žádost. Jestliže si ale někdo kód ukradne v případě, že je přístupný jen určitým lidem, mohlo by to být stíhatelné bez žádosti. 

 

„Obecně je nelegální pořizovat nahrávky v neveřejných prostorech bez souhlasu nebo právní úpravy.“

Ingrid Ryserová (mluvčí Spolkového úřadu spravedlnosti v Bernu )

Švýcarský trestní zákoník v článku 179 popisuje trestné jednání „neoprávněné nahrávání rozhovorů“. Pachateli za ně hrozí odnětí svobody až na jeden rok nebo peněžitý trest. | Zdroj: iROZHLAS.cz

Dále ukradený kód, což je ještě silnější delikt. A včera opět premiér Babiš potvrdil, že jeho bývalá manželka už trestní oznámení podala. Asi všichni budeme nadále kauzu sledovat. 

 

 

 

Pouze Seznam a majitel Ivo Lukačovič z daňového ráje Kypru stále "sveřepě" mlčí

Horká aktualita: Švýcarsko připravilo zatykač na Slonkovou, Kubíka a Remundu? Proč Seznam a Česká televize mlčí?