To, co obyčejní lidé tajně doufali 400 000 let, nyní díky superpočítačům dostalo kulaté razítko: vědci ohalili, že vode teče a nadále poteče. Úžasný objev.

 

Jaro, léto, podzim, zima. Sucho, mokro, teplo mráz.

Krušné hory, Krkonoše, Šumava: když bylo sucho, byla to katastrofa. Když se vrátilo velké množství sněhu do hor, je to opět katastrofa. Pokud se však domníváte, že hrozící katastrofa je díky možným záplavám, hluboce se mýlíte. Prý nyní vědci přišli na to, že voda ze sněhu teče a nadále poteče. Dramatický objev. Po 400 000 létech jsme si oddychli, že to víme.

 

Tolik sněhu v Krušných horách dlouho nebylo, voda z něj ale odteče.

Na hřebenech Krušných hor leží na každém metru čtverečním přes 400 litrů vody – té vody, která z mnoha míst v Česku po suchých letech 2015 a 2018 takřka zmizela. Poznat to bylo i přímo na horách. V krušnohorské obci Stříbrná byly loni běžným jevem cisterny, ke kterým si museli lidé chodit pro vodu.

Množství sněhu vzbuzuje velké naděje. Jeho tání zvýší hladinu vod spodních i povrchových. Skutečně. To zjistili. Jak podotkl jednatel Kraslické městské společnosti Otakar Mika, voda, která se nevsákne, rychle odteče. „Většina vody v Krušných horách i jinde odtéká – do Ohře, do Labe,“ dramaticky oznámila Česká televize.

A tak se prý postaví nádrž. Úžasné. To je objev hodný Nobelovy ceny. Prý nikdy nikoho nenapadlo, že jsou období suchá a období hojná na vodu. Až teprve nyní a úředně ověřeno a potvrzeno. To jsme si odechli...