29-12-1999

Prezident Václav Havel zastavil trestní stíhání obyvatelky Matiční ulice v Ústí nad Labem, která byla začátkem prosince obviněna z hanobení rasy a národa. Romka se měla tohoto trestného činu dopustit hanlivými výroky na adresu českého národa, které v polovině října odvysílala televize Nova.

Prezident ženu 21. prosince omilostnil, protože televize podle něj zneužila emocionálně vypjaté situace. Z informací, které jsou přístupné na internetové stránce Kanceláře prezidenta republiky, vyplývá, že se Havlovi jeví pochybná i právní kvalifikace skutku. Čtyřiačtyřicetiletá žena spontánně v reakci na to, že byla po přestávce obnovena výstavba plotu v Matiční ulici, do mikrofonu řekla: "Vy sviňáci. Jste sviňáci Češi a blbý. Hajzlové jedni".

Televize Nova prý zneužila podle prezidenta jejího rozčilení a celkově emocionálně vypjaté situace a její výroky ve večerních zprávách 13. a 15. října odvysílala. Syndička Syndikátu novinářů Irena Válová ale Nově řekla, že udělala dobře, když záběry odvysílala.

"Mně z toho logicky vyplývá, že bez TV Nova se nedozvíme o trestných činech," reagovala v dnešním večerním zpravodajství Novy na Havlovo odůvodnění.

"Pan prezident má právo na názor, ale já zde nevidím názor. Já zde vidím přímo kvalifikaci toho činu, který údajně měla spáchat televize Nova," zhodnotila Válová prezidentův postoj. Nova uvedla, že Havel pochybuje o tom, zda omilostněná žena skutečně hanobila rasu a národ, a právě proto by bylo podle Válové dobré, aby o věci rozhodl soud.

Čtyřiačtyřicetiletá Věra Kondášová novinářům řekla, že je panu prezidentovi vděčná. "Chci mu ale také už dávno napsat, aby něco udělal s mým dluhem na elektřinu," uvedla Kondášová s tím, že je samoživitelka s pěti dětmi a má na měsíc jen osm tisíc korun.

Podle ústeckého primátora Miroslava Pátka (ODS) prezident Václav Havel zastavením trestního stíhání romské ženy z ústecké Matiční ulice povýšil její výrok "..jste sviňáci, Češi" na legitimní výrazový prostředek. Pátek to sdělil novinářům s tím, že "v řadách problémových občanů to může vzbudit pocit, že slova podobného obsahu lze běžně používat".

Ústecký primátor by se spokojil s omluvou romské ženy "za nepochybně rasistický výrok", protože byl vyřčen ve zjevném afektu.

(ČTK, 29. a 30. prosince 1999)