„ Starosta Rotavy Michal Červenka označil reportáž Rotava vyhání Romy? (bakalovského týdeníku Respekt) za skandální...“
 

Na stránkách PL si hořce stěžuje že redaktorka Respektu přijela do Rotavy s předem jasnou představou, že rasistické vedení města systematicky diskriminuje místní Romy.

Ta jeji služební cesta do Rotavy, hovory s vybranými „šikanovanými“ Romy, prý měla, bez ohledu na realitu, vlastně jen ilustrovat její osobní politické názory, preference.

Starosta na podporu tohoto tvrzení uvádí množství konkrétních případů, kde dokládá tendenčnost, manipulativnost zmíněného článku Respektu.

Tedy, vůbec nic nového, jen popis smutného stavu české novinařiny.

Dnes už by tyhle novinářské praktiky nestály za zmínku, pokud by ovšem pan starosta, v té samé stížnosti také – naprosto vážně, neprohodil, že on si jinak Respektu moc váží, drží mu palce...: - )

Pan starosta je zřejmě velkej srandista!

A tak, namísto dalších dlouhých řečí – Komu není rady, tomu není pomoci!

Zdroj: https://josefhavranek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=753718

 

Doplnění odjinud

"Před dvaceti lety začala privatizace bytového fondu, byly to příjmy do kasy města. Nikdo tehdy nepočítal s tím, že byty se stanou předmětem spekulací, podnikání, především z nájmů, které jsou placeny ze sociálních dávek. V poslední době také přerostl počet nových obyvatel, těch nepřizpůsobivých, únosnou mez. Dostali jsme se do stádia, kdy je pro původní obyvatelé Rotavy situace v některých panelových domech neúnosná. Prolíná se to do školství, do služeb, do odlivu místních Roťaváků. Jejich počet se snížil již o pět set,“ řekl Michal Červenka na Xtv.cz.

„Kapacita naší školy, krásné budovy, je 550 žáků. Nyní máme 190 žáků a první třídu kompletně romskou. Problémy jsou šikana, krádeže, zavšivení, štěnice. Původní obyvatelé dávají proto děti do sousedního města. I já bych to udělal,“ řekl starosta a dodal, že radnici záleží na dětech ze sociálně slabých rodin více než jejich rodičům. Jak řekl, polovina z nich pobírá sociální dávky.

Město podle něj pořádá pro děti různé kroužky, spolupracuje s asistenty prevence kriminality a s Agenturou pro sociální začleňování. "Zastupitelé však často bojují s tím, že rodiče odmítají platit za sociální byty, neboť si pod slovíčkem sociální představují, že je to zadarmo. Místo toho, aby lidi dávali peníze na základní potřeby pro sebe a své děti, utrácí za jiné věci,“ je přesvědčen starosta Rotavy.

"Moderátor" Luboš Xaver Veselý poté konstatoval, že neziskové organizace jako ROMEA a její slavná televize či Romodrom dostávají od státu, od Evropské unie a tak podobně. „Tak mi řekněte, kde jsou tyto neziskovky, když potom v Rotavě hoří takovýto problém?... Byla u vás ROMEA nějak pomáhat?“ Červenka sdělil, že také nemá dobrou zkušenost s neziskovými organizacemi a byl by raději, kdyby peníze, které dostává nezisková organizace, dostalo spíš město, protože jeho vedení ví lépe jak řešit lokální problémy.