Starosta má být v obci pro všechny občany daného města. Ze zákona má povinnost se postarat o blaho všech, potřeby svých občanů a nemůže rozdělovat a říkat „ti ano“ a „ti ne“, tvrdí kandidát za Piráty Cyril Koky v iDNES.

 

„Populisté si na romském tématu vaří polívčičku, i to je důvod, proč kandiduji,“ říká. á když se podívám na některé diskuze, tak se mi vlasy úplně ježí hrůzou, co já se tam nedozvím. Teď nedávno se jedna paní rozčilovala v diskuzi o návratu Romů z Británie s tím, že se určitě Romové nyní vrátí a dostanou jen tak byty. Nicméně takhle to není, města tak nefungují. Je to i o stereotypech a předsudcích. Většina veřejnosti si myslí, že Romové dopoledne leží v posteli, koukají na televizi a dělají děti. Ovšem když půjdete do romské lokality, tak tam chlapa dopoledne prostě nepotkáte. Nicméně politici o tom rádi mluví. Chlap má doma pět dětí a bude celé dopoledne spát. No to bych chtěl tedy vidět tu ženu, která mu to dovolí.

A názor jednoho z údajných populistů pro INFO.cz Jan Paparegy - primátora Mostu

45 000 na dávkách pro rodinu? Ano. Pak jedou taxíkem nakoupit.

Místní rodák z hornické rodiny, který neváhal s prásknutím dveří opustit TOP 09:

Z podobného rozporu mimo jiné plynou i Paparegovy neshody s premiérem Andrejem Babišem, což současný primátor Mostu nijak nemaskuje. „On mi říkal, že je potřeba stavět. Já jsem mu říkal, že my nepotřebujeme stavět, ale potřebujeme bourat, protože máme město pro 90 tisíc osob, ale žije jich tu 65 tisíc. Pak se nedivte, že sem chodí spekulanti. Byly to akorát kecy,“ říká o Babišově poslední návštěvě v Mostu.

 Zděsil se při zmínce o vládní Agentuře pro sociální začleňování. „Ježiši marja, tu mi nepřipomínejte. Asociální agentura možná spíš,“ kroutil hlavou. Vzpomínal, že právě v Mostě si tato vládní agentura zkoušela své první projekty za velké peníze ze státního rozpočtu. „To byly ty měkký projekty, co se akorát prožerou peníze a nic z toho nezůstane.“ Vedení města Most na sídlišti postupně bourá rozpadlé domy, které už jsou pro lidi nebezpečné. A měl plán, že je nahradí kontejnerovými domy. „Kontejnerové je vlastně sprosté slovo, takže modulové bydlení,“ dodal v narážce na někdejší „pseudorasistickou“ kauzu vsetínského primátora Čunka.

Dnes jsou podle něj modulové domy už tak kvalitní, že je to plnohodnotné a pěkné bydlení.

Jenže s tímto plánem narazil u Agentury pro sociální začleňování. Tam mu řekli, že by kontejnerové domy raději stavět neměl, a místo toho mu doporučili, aby obyvatele zbouraných paneláků raději začlenil mezi ostatní obyvatele města mimo chanovské sídliště.

„Ale oni nechtějí pryč,“ namítal primátor. „Ne, to je špatně, vy je segregujete, a takový řeči,“ popsal reakci pražských úředníků. Jejich plánem bylo Chanov zbourat a jeho obyvatele rozestěhovat do ostatních mosteckých čtvrtí, kde se budou integrovat. A po primátorovi chtěli, aby s nimi podepsal dokument, že se to začne provádět. Nesouhlasilo s tím ani vedení města, ani obyvatelé Chanova, ale agentura to stále agresivně prosazovala.

Jsou tam lidé, co ten systém zneužívají a dojí,“ připustil primátor. Je to frustrující zejména pro místní, kteří pracují v normálních profesích, přinesou si za celodenní dřinu domů dohromady 35 000, a z toho musí uživit dvě děti a třeba ještě hypotéku. „A pak přijde člověk co nikdy nepracoval, má čtyři děti a zabere na dávkách 45 000,“ připustil, že to vyvolává nevoli.

V Mostě je velmi vidět, že mnoho lidí je zneužívá.

 

„Já na ten místní Úřad práce koukám z okna, mám ho přes ulici. Takže vidím, jak se to tam v ty exponované dny hemží. Neříkám, že tam jezdí Mercedesy, už proto, že se tam blbě parkuje, ale těch lidí tam chodí mraky. A pak ve zbytku toho týdne, kdy se vyplácely dávky, vidíte u všech supermarketů, jak si ti lidé s narvanýma nákupníma taškama volají na odvoz taxíka,“ líčil. A nediví se, že to ostatní lidi samozřejmě rozčiluje.

Udělat s tím ale nemůže nic, dávky jsou zcela v gesci ministerstva Jany Maláčové a Úřadů práce. V Mostě s příjemci dávek přichází do styku odbor sociálních věcí a o mnohém vypovídá, že je to největší odbor na magistrátě.

 A ještě další důkaz

 

 v originále Tomáše Jirsy a Michala Půra

CELÝ PODCAST  ZDE

 

 Doplnění Skryté Pravdy

Pokud jdete dopoledne u nákupních středisek v Litoměřicích či Ústí nad Labem, vidíte celé romské rodiny oháklé, jak vystoupí z auta a jdou nakupovat. V době školní (když škola fungovala normálně) a Plagu to nezajímá, Maláčovou to nezajímá, stačí jim ucpat ústa dávkami, na které vyděláváme. A Babiš s Maláčovou to rozhazují. Mnozí lidé nadšeně tleskají této vládě, ale už je nezajímá, že Babiš slibuje každému vše, zatímco sliby a sliby bez vyučtování voliči od Babiše nežádají. A to je to soukolí půlbilionového dluhu, které nás nakonec semele. Ne Čapí hnízdo, ale rozkradený rozpočet!