Po výzvě 153 intelektuálů z anglicky mluvícího světa v Harper’s se proti politické korektnosti a (auto)cenzuře postavila také skupina intelektuálů z Německa, Švýcarska a Rakouska. Vyzývá ke svobodné diskusi a k odporu proti tomu, aby rostoucí tlak falešné morálky nutil organizátory a vydavatele rušit nebo odsuzovat chystaná představení a publikace.

“Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit Vaše právo to říkat.”
E. B. Hallová o přístupu Voltaira

Iniciátoři (programátoři a matematici)

Marian Kechlibar, Daniel Vávra, Vlastimil Veselý   

 

A jak reagují ti, kteří bolševickou cenzuru mohou ovlivnit?

 Hnutí Trikolóra  +

se svobodou slova zabývá dlouhodobě. Předseda Václav Klaus předložil v lednu 2019 ve sněmovně návrh zákona, který by provozovatelům globálních sítí znesnadňoval blokování lidí za jejich názory. Nyní připravujeme další návrhy legislativních změn, které by hájily naše ústavní právo.

Kontaktní osoby: Zuzana Majerová Zahradníková a Natálie Vachatová. Petici podepsala poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková a tajemnice odborných komisí Natálie Vachatová.

 

 Piráti   -
Oficiální vyjádření jsme neobdrželi!! Speciálně kontaktováni byli předseda strany Ivan Bartoš, předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek, poslanec Mikuláš Ferjenčík. Bez reakce. (Strana, která ÚDAJNĚ propaguje svobodu a svobodu myšlení či slova!!!)

ODS  ?

Napůl svlečení, nepůl oblečení. Ale přímo petici neodmítli. Kontaktní osoby: poslanci Marek Benda (předseda ústavně-právního výboru) a Vojtěch Munzar. Petici podepsal místopředseda strany a europoslanec Alexandr Vondra.

ANO +

Bude iniciovat jednotlivé kroky k porušování svobody slova. Kontaktní osoba: Patrik Nacher. Petici podepsali poslanci Patrik Nacher a Aleš Juchelka.

(Jenom jízlivé doplnění: budou zvát extrémní Jourovou?)

 

Další nepřekvapí

 

STAN -

Jsme zcela pro zahájení diskuse, ale páni předsedové nepřipojí své podpisy pod petici.

 

KDU-ČSL  -

Prý mlčeti zlato. Už Lux zvaný Had se tak choval. Nikde se nepošpinit, nikde nic nepodepsat, připojit se k silnějšímu.

 

ČSSD  - !!!
Kontaktováni předseda strany Jan Hamáček, předseda poslaneckého klubu Jan Chvojka, ministr a poslanec Lubomír Zaorálek. Bez reakce. A mají Ministerstvo vnitra a cenzuru v gesci!


KSČM -
Kontaktováni předseda strany Vojtěch Filip, předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik a poslanec Stanislav Grospič. Bez reakce.


TOP09 -
Kontaktováni předsedkyně strany Markéta Adamová-Pekarová, předseda poslaneckého klubu Miroslav Kalousek a místopředseda strany Tomáš Czernin. Bez reakce.

A překvapení

SPD  !
Kontaktováni předseda strany Tomio Okamura, předseda poslaneckého klubu Radim Fiala a poslanec Jiří Kobza. Obdrželi jsme pouze zprávu, že se nám někdo z poslanců ozve, nicméně dosud se tak nestalo. Strana, která se snažila vystupovat v čele změnila názor?

 Asi většina zná přísloví: káže vodu a pije víno. Někdo plnými doušky do němoty. Je čas dívat se pravdě do očí!

 

Související

Zastavme nové formy cenzury: velká petice za svobodu slova