Vytisknout

Úvaha, či nejpravděpodobnější scénář, který se zakládá na reálných předpokladech. Vyjmenujme si je: volby v České republice asi zvítězí ANO, ale sestavení vlády bude lidská komedie typu Jiráskovy knihy: "Proti všem".  Škoda auto se další postup dozví po volbách a to hlavní: mimořádné předvolební výplaty strany ČSSD na jejich ministerstvech už nebude možné opakovat. Posílená koruna bude tlačit na modernizaci výroben a tlumení montoven a současně zvyšující se cena ropy a plynu bude zvyšovat výdaje státu a obyvatel stejně tak, jako cena bytů bude během pár měsíců oscilovat na cenovém vrcholu. A od ledna bude utlumováno kvantitativní uvolňování, zatímco USA budou nadále znevýhodňovat německý dovoz do USA.

 

I proto zoufale nyní hledá Německo odbytiště v Rusku. Je otázkou, zda to stihnou dřív, než USA zvednou cla.

Na jednotlivé kapitoly bude čas v příštích měsících, takže dnes jenom rámec a časový horizont. (Samozřejmě jako každá předpovědní úvaha může být i tato nesprávná, ale je reálná a možná)

Že dosavadní průzkumy stále více připomínají budoucí bramboračku začínají chápat i ti, kdo se jasně vymezovali proti komukoliv. Jenomže i když se podaří slátat nějakou vládu, mandatorní výdaje připravené na poslední chvíli vládou ČSSD ji v novém roce doženou. A pokud by bylo silné ANO, tak to neustojí příliš dlouho. A současně - pokud Draghi neodloží snížení kvantitativního uvolňování, Německo nebude mít tolik na utrácení a tím se zbrzdí naše ekonomika. Samozřejmě se může stát, že ECB začne lavírovat a posune vše o několik měsíců, ale to se jenom scénář odloží. Nezmizí.

Současně s tím, jak se přestanou vykupovat dluhopisy, dolehne na Itálii a Řecko problém bank a výdajů stejně jako Francie a Španělsko neutáhne další vývoj. Německo zůstane osamoceno. Nevydrží, protože bude v kleštích sankcí a vývozu do USA, navíc okolní státy nebudou mít na nákup výroby z Německa peníze.

Už dnes vidíme, jak Německo šlape do pedálů, snaží se urychlit Nord stream II, snaží se rozšířit výrobu v Rusku a také odbyt, protože Rusko se vzpamatovalo a zrychlilo ekonomiku s důrazem na to, že dluhy jsou špatné, narozdíl od USA.

Proč je zvedání platů v současné době zločin?

Sobotka a Marksová evidentně rozkrádají rozpočet, protože rozhazují předvolební desítky miliard, které jsou lidem k ničemu. Česká republika se přehřívá, všude se rozkopaly silnice, všude se vytváří umělá školení, všude se objednávají počítačové programy a... Ceny všeho dramaticky stoupají. Když totiž rozdáte peníze plošně, i obchodníci zvednou ceny plošně. A nenechte se mýlit, že inflace se nezvedá. Zvedá, ale je pravdou, že se zvedá cena bytů, činží, másla či dalších potravin, ale lokomotivy mají stále stejnou cenu, tak důchodce zajásá: v Čt24 hlásí Sobotka,  že inflace je malá. Kolik si důchodce či zaměstnanec s malou mzdou koupí lokomotiv za měsíc a kolik potravin?

A v tom je kámen úrazu: dnes je zbytečné vydávat plošně peníze, protože to lidem (obyčejným) nepomůže. Je to stejné, jako když na výplatu a ceny zboží připíšete nulu. Italové, co brali miliony lir, nebyli bohatší, než Němci, co brali tisíce marek. Jenomže ČSSD a Sobotka se Špidlou zdroje jsou si tím opět kupují voliče a zatěžují další vládu.

ČSSD za to potřebuje pád na dno a Špidlu se Sobotkou za korupci občanů potrestat! Už to udělali podruhé!

 

 

Další důkazy, na kterých je úvaha založena

A tím se dostáváme k rozpadu EU: je jasné, že ukončením kvantitativního uvolňování a tiskem eur  se Evropská unie otřese. A dnes se snažit o vstup do eurozony může pouze blázen.

  Jak informoval server Zero Hedge, od začátku letošního roku nakoupily největší centrální banky finanční aktiva za bezmála 2 biliony dolarů (přesně 1,96 bilionu). Ještě začátkem května byl přitom účet za rok 2017 ve výši zhruba jeden bilion dolarů. A zatímco 14. září roku 2008, kdy pád nechvalně proslulé investiční banky Lehman Brothers odstartoval jednu z nejhorších finančních krizí v dějinách (nejen) USA, dosahovala souhrnná bilance Evropské centrální banky (ECB), Bank of Japan (BoJ), Fedu, Bank of England (BoE) a Švýcarské národní banky (SNB) 11,26 bilionu dolarů, v současné době je to již 15,6 bilionu dolarů.

Česká ekonomika se přehřívá. Zvyšujme sazby, je na to vhodná doba, vyzývá šéf bankovní rady ČNB Vojtěch Benda

Což se pravděpodobně stane, protože umělé vhození peněz do investic, kdy se všude rozkopaly silnice, aby se předvolebně protáhly peníze ekonomikou, aniž se skutečně opravují díry na silnicích, které tolik na HDP nefungují. Rozhození odměn pro státní úředníky od 20 do 50 tisíc uprostřed roku za nic drtí rozpočet a Česká banka musí reagovat. A už se i připravuje. V listopadu je téměř jisté, že sazby nahoru půjdou. Velmi pravděpodobné také je, že v příštím roce se budou zvedat ještě několikrát. Naše srpnová prognóza počítá s tím, že centrální bankéři k tomuto kroku přistoupí třikrát (po 0,25 pb) a na konci roku 2018 bude sazba na 1,25 %. A člen bankovní rady ČNB Vojtěch Benda to potvrdil.

 

 

Je jasné, že i ECB už MUSÍ  šlápnout na brzdu a Mario Draghi už to i prohlásil: po ukončení důležitých voleb v Evropě začne proces ukončení nákupu aktiv a začnou otřesy. Německé zboží nepůjde na odbyt, my přestaneme vyvážet do Německa, auta nepůjdou na odbyt a pokud nezvýšíme vývoz do Ruska a Číny, padneme na ústa. polštář 143 miliard Babiš se Sobotkou rozházeli a nejspíš rok 2019 - 2020 bude obdobím velkého třesku a rozpadu Evropské unie. Vyhřezne katastrofa jižního křídla,  k tomu se přidá Portugalsko, Španělsko i Francie a Německo zůstane osamoceno. Vrátí se k marce? Velká Británie práskla do bot včas.

Takže nejsme Sibyly, ale tento vývoj je předvídatelný:

 

v roce 2018 nové volby, v roce 2019 - 2020 rozpad Evropské unie!

 

 Předešlé

Blíží se těžká krize: ještě nedávno se politici z Lidového domu (ČSSD) smáli, že koruna neposílí