Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii v září meziročně vzrostl o 7,2 procenta na téměř 1,46 milionu vozů. Je to nejlepší zářijový výsledek v historii sledování těchto údajů. Mladoboleslavská Škoda Auto za první tři čtvrtletí zvýšila v EU prodej o 6,8 procenta na 481 263 vozů. V samotném září jí odbyt na unijním trhu meziročně vzrostl o 8,5 procenta na 59 938 aut. Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto zvýšila v září meziročně prodej o 14,4 procenta a celkově prodala 107 100 vozů.

 

 

Vážně nikomu nepřipadá na výsledcích nic podezřelého?

 

Podívejme se na některá data blíže: když se zvedá prodej v Německu, budiž. Jenomže další čísla prostě kvalitní ekonom nemůže přehlížet. Kde jsou varovná zvedání ukazováčků, že něco není v pořádku?

Například ve Francii o 12 procent, v Itálii o 24,4 procenta,  ve Španělsku o 17,7 procenta a dokonce i v Řecku či Portugalsku se zvedají prodeje aut. Je normální, aby se lidé měli najednou o tolik lépe, když druhým dechcem slyšíme, že nejen Řecko, ale především Itálie je časovaná bomba, o Portugalsku či Španělsku ani nemluvě a Francie navíc se svojí nezaměstnaností trhá rekordy?

 

Přesto i Německo: největší německá banka Deutsche Bank je v těžké krizi a z USA jí hrozí tvrdým postihem. Pokud se to spustí, tak tato lavina s sebou strhne polovinu evropských bank, protože jsou příliš provázané. V ten okamžik se může Itálie dostat do defautu a celou Evropou to totálně otřese možná víc, než v USA v roce 2008. Přesto je klid jak před bouří a ticho po pěšině.

 

 

Nenafukuje někdo tuto prapodivnou bublinu?

Nafukuje!

 

ECB v pondělí oznámila, že v týdnu do 2. září nakoupila vládní dluhopisy za 11,14 miliardy eur. Celková hodnota nakoupených dluhopisů tak již přesáhla bilion eur. Hospodářský růst v eurozóně navzdory stimulačním opatřením ECB zůstává pomalý a inflace se stále drží blízko nuly. ECB již musela zastavit nákup dluhopisů v Estonsku a minulý měsíc nenašla žádné vhodné dluhopisy ani v Lucembursku. V Portugalsku a na Slovensku banka nakupuje méně dluhopisů, než by podle pravidel programu měla.

 

Nadměrné zastoupení měly v srpnových nákupech dluhopisů opět Německo, Francie a Itálie. Německé dluhopisy se přitom již nyní obchodují s negativními výnosy, což znamená, že investor, který je nakoupí, dostane v okamžiku jejich splacení méně peněz, než na ně vynaložil. Záporné výnosy mají také některé firemní dluhopisy, které ECB kupuje, například některé cenné papíry švýcarské potravinářské společnosti Nestlé a francouzského telekomunikačního operátora Orange.

 

 

 

Těžká krize klepe na dveře a naše s prominutím pitomá vláda se chová jak utržená ze řetězu! Nikdo by přece nenamítal, aby se zvedaly platy tam, kde na to je. Ale aby se náklady na vládu (státní správu) zvedaly raketovým způsobem, aniž se ví, co zítra čeká Českou republiku, potažmo Evropu, je zločin!