Vytisknout

Možná jste si mnozí všimli, že interpretace stavu té které země se dá vykládat na tisíc způsobů, čísla souhlasí a přesto výklad nikdy nesouhlasí. A poslední nadšení dává možnost ukázat, jak to ve skutečnosti je.

 

Představte si, že jedete na kole z nadmořské výšky 0 do kopce. Je jasné, že stoupáte. Pak se dostanete na vrchol a jste vítěz. Až sem se ekonom, politik a selský rozum shodne. Jak logicky, tak terminologií. Pak ale už cesta dál nevede, takže logicky nastoupíte cestu dolů. A zde nastává úžasný výklad.

 

Selský rozum říká, že klesáte.

Ekonom říká, že stále jste nad nulou. (I to je pravda)

Politik říká, že stoupáte, protože jste nad nulou!

 

Ekonomika ještě roste, ale tempo růstu klesá

Závodník na kole řekne, že ten politik co mu tvrdí, že stoupá, (v kroužku) je pitomec. V politice gauner. Předložme si důkaz této frašky "on line" s nadpisy v mainstremu.

 

Česká ekonomika
je pátá nejrychleji
rostoucí v Evropské
unii
ceskatelevize.cz/ct24
 

Česká ekonomika je pátá nejrychleji rostoucí v Evropské unii — ČT24 ...

 

 A my jsme v období, kdy sjíždíme z kopce. Doplňme to na grafu.

ČNB - PROGNOZA

 

SKUTEČNÝ STAV


Podle zveřejněných údajů statistického úřadu dosáhl ekonomický růst ČR v prvním čtvrtletí letošního roku 4,4 %. Minulé čtvrtletí jsme se dostali na vrchol s růstem 5,5%. Výsledky prvního čtvrtletí ukazují, že ekonomika  zpomaluje a v dalších kvartálech bude toto zpomalení ještě viditelnější. Výsledek kolem tří procent, respektive mírně pod nimi, by proto neměl být překvapením.

A nyní vysvětlení, v čem je skutečný problém, protože za normálních okolností by tento skutečný graf naplňoval každého optimismem stejně tak, jako hýří superlativy bývalá Sobotkova vláda a dnes (zatím) Babišova.

Tento skutečný graf je založen na dluhu a tištění peněz ECB  (Evropská centrální banka). Další stále silnější hrozící nebezpečí jsou cla USA, které už odmítají další nerovnováhu, aby svět bohatl tím, že pouze vyváží do USA. U nás je katastrofou ekonomika založená primárně na výrobě aut a převážení nákladů sem a tam s přetíženými silnicemi a tisíci skladů po celém území bez přidané hodnoty. A pokud neprovedeme expanzi na východ, čemuž se stále více snaží zabránit USA (a o to se hraje ve složení vlády a ministerstvu zahraničí), můžeme se dočkat na konci roku katastrofy.

Nemusíme, ale můžeme, proto je zde silnější varování, že musíme rychle otočit část exportu na východ.

 

 

Automobilový průmysl vytváří až 12% HDP. Hrozivé, jednostranné číslo. A nyní další hrůzy, pokud USA své sliby splní a ECB přestane tisknout peníze, jak avizuje. (Už takto posunula konec o půl roku)

Státní dluh v letošním 1. čtvrtletí vzrostl proti konci roku 2017 o zhruba 87 miliard korun na 1,712 bilionu Kč.  Na každého Čecha tak připadá dluh 161 000 Kč.  Dluhy českých domácností vůči bankám v březnu stouply proti únoru o 9,3 miliardy korun na zhruba 1,556 bilionu korun. Meziročně dlužily domácnosti o 110 miliard více. 

 Někdo stále tvrdí, že investice do bydlení je úžasná věc pro budoucnost a tudíž tento dluh - úvěr - není dluhem. Samozřejmě je to nesmysl, protože se nyní nakupuje za předražené ceny a v okamžiku prudčího poklesu ekonomiky se trh s nemovitostmi zhroutí. I ČNB už si to začala uvědomovat a začala šlapat na brzdu. A samozřejmě když to avizovala předem, křivka propadu se možná přibrzdí, protože toho budou chtít na poslední chvíli využít někteří investoři. Přidejme k tomu prudké plošné zvedání platů, místo aby byla "tvrdá Rašínova měna" zakládá stále silnější obavy, že to rozhazovačná vláda, která měla "odložit 200 miliard" na horší časy a místo toho je prošustrovala,  aby jí lidé tleskali a volili a tím vytvořila velice chatrné základy pro budoucnost.

 

Je ještě šance se otočit více na východ, vývoz diverzifikovat, ale dovolí nám to USA, NATO a Evropská unie?

 

Plošné zvedání platů díky státu je stejný zločin jako intervence Singera na 27 Kč za euro

Česká republika nevzkvétá, i když nám vláda a ČNB vysílá superlativy - prognóza pro ČR a Evropskou unii