Evropská centrální banka od října sníží měsíční objem nákupů dluhopisů na 15 miliard eur (383 miliard korun) z nynějších 30 miliard. Banka dnes také potvrdila, že je připravena do konce roku nákupy dluhopisů zcela ukončit.

A vypomožme si velmi známou větou: Lomikare, Lomikare, do roka a do dne zvu tě na boží súd.  Hin sa hukáže!

 

Ne, není to tentokrát ani kladné, ani záporné hodnocení. Je to pouze nejvážnější výzva v Babišově životě, před kterou ještě nestál  A já tentokrát jenom popisuji, co je v sázce.

 

Zatím Babišovi hrálo vše do karet. Po krizi bylo vše totálně stlačeno a nyní lidé utrácí, jak z bezedné kasy.

Za druhé počasí nezastavilo výstavbu ani na jediný den a do oprav a prohnání ekonomikou za krátkou dobu, kdy se zastavila skoro doprava, jsme poznali v létě všichni a to se promítlo do HDP.Takže s tím se nyní pyšní, jakoby i počasí ANO ovládalo.

Za třetí a to je to zásadní: rozhazování eur z vrtulníku, což je bankovní termín na tištění nepodložených peněz dle rozhodnutí ECB končí. Jak výše napsáno, Evropská centrální banka od října sníží měsíční objem nákupů dluhopisů na 15 miliard eur (383 miliard korun) z nynějších 30 miliard. Banka dnes také potvrdila, že je připravena do konce roku nákupy dluhopisů zcela ukončit. Takže prapodivná fraška, kdy se tisknou eura a od dlužníků se vykupují dluhopisy, se chýlí k závěru a Evropa konečně pojede za své.

A přesně to je den "D" a výzva jak pro premiéra Babiše, tak pro ČNB, která ale už s předstihem správně reagovala a rozhazování peněz státním úředníkům a šílené zadlužování na byty brzdí. Zvyšuje úroky.

A pak se i ukáže na rozdílu Slovenska a České republiky, zda je výhodné euro, nebo česká koruna. Buď ČNB prokáže společně s vládou, že je výhodnější mít naší měnu, nebo si daleko lépe povede Slovensko a pak musíme hledat příčiny, či změnu. Jenom je seriózní upozornit na dva aspekty: Slovensko jásá, jak má malou nezaměstnanost, ale že statisíce Slováků je v České republice jaksi pomíjí. A druhá věc je hledat odbyt v Rusku, pokud eurozóna silně přibrzdí. Už dnes, kdyby se odečetly rychlé peníze nesmyslně prohnané ekonomikou spolu s tištěním nepodložených peněz na západě by naše ekonomika byla v záporu. ECB však tuto agónii u některých států prodloužila o rok a ... Hin sa hukáže! Do roka a do dne.

Petr Pokorný