Vytisknout

Zkuste vydechnout, než zařvete a nejdříve si ukažme syptomy, které řeší prezident Trump. Samozřejmě ekonomika USA není na úrovni Bangladéše. Problém zoufalství USA je jinde a pouze inteligentní ekonomové umí pochopit souvislosti, jak Bushové, Clintonové či Obamové zdevastovali vysoce výkonný stát USA a kam ho přivedli.

 

Příští měsíce se budeme věnovat dramatickým ekonomickým posunům USA, Ruska, Číny a Evropské unie bez Velké Británie včetně Velké Británie. Takže zatím jenom jako bonbonek malé zamyšlení.

Československo byla technicky velice vyspělá země i za komunistů. Bohužel stáří strojů a zařízení bylo tak obrovské, že místo zisku vytvářely díky energetické náročnosti a nesmyslnému trhu - netrhu ztrátu. Vyrábělo se pod výrobními náklady či na hraně ve většině odvětví. Takže systém a nikoliv vyspělost nás uvrhla do propasti.

 

A co to má společného s USA a Trumpem?

Pokud se podíváte na úvodní foto ještě jednou, zjistíte zajímavou věc: Printed in Canada

 

Vraťme se do doby socialistické. Státy, které nebyly vyspělé, nedokázaly jít s dobou a tak SSSR kvalitní tisk používal jako zástěrku. Na krásných knihách v ruštině už tehdy mikropísmem bylo vytištěno: Zdělano v ČSSR. Ta jejich zaostalost byla strašná. My, kteří jsme měli i v osmdesátých létech minulého století stroje z doby kapitalistické z let 1935 - 1945, pouze několik knihtiskových strojů z tisíců bylo moderních, protože nebyly devizy, dokázali vytisknout tak úžasné tisky nejen pro SSSR, ale třeba Vyšehradský kodex, kdy celý svět expertů žasl nad skvělou prací a vytištěním. Originály obalů byly ve skutečném zlatě a právě "české ručičky a hlavičky" držely ČSSR v podvědomí celého světa. Když pak přijeli ze západu, žasli, na jak starých strojích dokážeme toto umění udělat. Lid český patřil k nejlepším na světě, byť jako stát šel ke dnu. A to bylo v mnoha oborech, nejen v tisku, ale zde to má přímou souvislost.

(V roce 1989 už i naše tiskárny byly tak zaostalé, že na čárové kódy jsme museli rychle nakoupit německé a britské tiskové stroje - to byla ta vnitřní zadluženost, kterou mnozí na facebooku nechápou)

Vyšehradský kodex: tištěno Polygrafia, Praha 2, Svobodova 1. Rok 1970, knihtisk stroj Polygraf, zpracováno jako cenina díky obrovské hodnotě a skutečnému zlatu na obalech. Dnes pro stáří strojů a nekonkurenceschopnost Polygrafia padla.

Ano, my byli technicky vyspělí, pouze stáří strojů se prohlubovalo, zatímco Maroko ty stroje nemá. Dokonce dnes ani USA viz úvodní foto, i když z jiné příčiny: nesmyslná zvýhodnění dovozu vyhnala americké excelentní dělníky pryč a nahradily je komunity gender a neziskových organizací multikulturalismu, rozvracející USA.

Stejně jako USA či SSSR si Maroko nechává tisknout

 

Tragédie USA byla od 2. světové války, že se zaměřily na dvě až tři komodity: války, prodej zbraní a státní terorismus likvidace států, kde se těží ropa a plyn, včetně Afriky a nejdražších nerostů, za které Afričanům vyplácely směšné peníze a mzdy a technologie, které předražené prodávaly do celého světa. A s tím souvisel i farmaceutický průmysl a šíleně předražený prodej kvalitních léků, které ostatní svět neuměl. Hlavně pak licence. To bylo vše.

Bohužel poslední prezident Obama už byl inteligenčně naprosto mimo a vůbec netušil, která bije. Byl první černošský prezident a že by měl vést zemi k properitě ho ani nenapadlo. Měl starosti o multikulturalismus a pozitivní diskriminaci.  A úpadek dokonal. Vše elektronické USA přenechaly Číně a dalším asijským zemím, protože chtěl mít v USA každý Američan bílý límeček a nejlepší technologické práce dělala Kanada či Evropa. A pád USA se zrychloval.

 

Zkraťme to: prezident Trump velmi dobře ví, že zastavit pád je dramaticky těžké a s vyhrožováním daleko nedojde. Takže chce návrat zpět do země práce, která je vysoce vyspělá, chce, aby se vrátili odborníci techničtí od techniků po dělníky, aby vyspělé technologie nejen vymýšleli, ale aby s nimi i v USA lidé pracovali, a jedině to je cesta zpět na výsluní.

 

 

A úvodní foto či další vložená jsou pouze mikropříkladem, kde nastala chyba a co chce zrušením nejvyšších celních výhod a zrovnoprávněním trhu dle klasiky ekonomie "Adama Smitha" a volného trhu na oboustranné výhodnosti dosáhnout. Návrat vyspělého průmyslu do USA a stát se opět velmocí, nepotřebující k prosperitě války a terorismus typu Vietnamu, Sýrie, či Libye, nebo dokonce Evropy a Jugoslávie a myšlenky, jak ukráct Rusku jeho nerostné bohatství.

Držme Trumpovi palce, je to i v našem zájmu! A že to mnozí vystudovaní ekonomové - hlupáci nepochopí? Inu, razítko VŠ neznamená, že každý vysokoškolák má mimo paměti současně i mozek...