Vytisknout

Německo na kraji, či úplně v recesi. Propuštění Češi se vrací domů. V Čechách ubývají zakázky a propouští se: od automobilového průmyslu po letectví. Pouze stát dává zakázky na stavby, Itálie je v recesi.

 

 Průmysl eurozóny si vede nejhůř za šest let, v Německu za sedm a už je drama

Německu se index PMI zpracovatelského sektoru, který se na ekonomice podílí zhruba pětinou, snížil na nejnižší úroveň za 80 měsíců. V březnu činil 44,1 bodu, zatímco v únoru 47,6 bodu. Údaj je tak už tři měsíce pod hranicí 50 bodů, která odděluje růst od poklesu. Podle ekonoma IHS Markit Phila Smithe nové zakázky a exportní prodeje nyní klesají nejprudším tempem od globální finanční krize. "Stále víc firem hlásí slabší poptávku. Nové zakázky vykázaly největší propad od dubna 2009.

 

 Česká republika

Čtvrté zhoršení v řadě. Informovala o tom dnes společnost IHS Markit.  Objem výroby v březnu klesl na nejnižší úroveň od prosince 2012. Nové zakázky v březnu klesly pátý měsíc v řadě a nejrychleji od října 2012. Počet pracujících se vzhledem k problémům se sháněním zručných pracovníků a nižším objemům nových zakázek snížil nejrychleji od ledna 2013.

 

A přichází záhada

Čím méně práce a propouští se, tím menší je nezaměstnanost a větší zaměstnanost.  Také se vám to zdá jako matematická záhada? V celé Evropské unii tento ukazatel v únoru se snížil ze 7,1 procenta v únoru loňského roku. Vyplývá to ze sezonně upravených údajů, které dne Ve srovnání s lednem se jejich počet v osmadvacítce snížil o 102.000 a v eurozóně o 77.000.

Ze zemí EU vykazuje i nadále nejnižší celkovou míru nezaměstnanosti Česká republika. Podle údajů Eurostatu činila v únoru 1,9 procenta. Za ní následují Německo (3,1 procenta) a Nizozemsko (3,4 procenta). Eurostat při výpočtu nezaměstnanosti v České republice používá údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ), které se liší od údajů Úřadu práce ČR. Podle nich míra nezaměstnanosti v České republice v únoru klesla na 3,2 procenta z lednových 3,3 procenta. Bez práce bylo 241.417 lidí, což je údajně nejnižší únorová hodnota od roku 1997...? Fraška?

 

 Takže čím více se propouští, tím méně je nezaměstnaných. Zajímavý přírodní úkaz. Matematická záhada. Nebo perpetuum mobile. Nebo...?

Že by byl problém úplně jinde?

Kolik stát posílá neziskovkám? Analýzy Úřadu vlády se lišily o tři miliardy. Vtip?

 

Jiné neziskovky...

Podle Úřadu vlády s rozbory žádný problém není. Úředníci NKÚ prý při kontrole pracovali s širším okruhem neziskových organizací, než který chce rada vlády sledovat a který byl promítnut do rozborů. „Rozdíl v informacích o výši poskytnutých dotací je dán především tím, že Úřad vlády, respektive Rada vlády pro nestátní neziskové organizace, sleduje vynaložené prostředky poskytnuté jen určitým právním formám nestátních neziskových organizací,“ uvedla pro iROZHLAS.cz Olga Jeřábková ze sekce Úřadu vlády pro lidská práva.

 

 Zlí jazykové tvrdí, že akcelerace odchodu do neziskových organizací se zrychluje, flákači z mladé generace jsou všude. Kdy půjdou statisíce flákačů pracovat? Politologové se množí geometrickou řadou.

Dávkomat Maláčová z ČSSD to popírá. Kdo to rozklíčuje?