Jenom namátkou, než se do toho pustíme: plošné propouštění ve státní sféře je nesmysl, kam bychom je umístili, ptá se expert Pilný. A hned se dozvíme, že ekonomika se nezvedá, protože schází 100 až 300 tisíc lidí. Jak úžasně si žijí Slováci, protože mají euro, zatímco my máme 3% inflaci, vypálil sociální demokrat Mertlík.

 

S prominutím neskutečné žvásty

Vlajková loď ČSSD, ale i mnohých dalších politických stran je zvednutí daní bankám, zvýšení daní na dividendy atd..

Tuší vůbec naši "inteligencí nadupaní poslanci" vo co gou, jak se hezky česky říká?

Vysvětlím na velice zjednodušeném příkladu: jestliže nezaplatíte daň, tak je jedno, jestli vám zvýší daň z 30% na 60%. Stejně neplatíte nic. Neboli i kdyby stát zvedl daň na desetinásobek, od těchto subjektů nedostanete ani korunu navíc.

Oficiálně se tomu říká "daňová optimalizace".

 

 

Člověku běhá mráz po zádech z této expertní skupiny. Ale k věci.

Smutná fraška je, že to druhým dechem slavní politici přiznávají. Toto řekl Pilný:

je velice skeptický k digitální dani (za přikyvování dalších expertů), protože jsou to globální firmy a ty umí špičkově optimalizovat daň, kterou by u nás platili. "Já to vím, protože jsem na obou stranách pracoval," otevřeně přiznal Pilný.

Ale to je strašné a pak žebráme o dotace, aby nám něco vrátily. Není někdo nemocný na hlavu? Prý to ani nejde spočítat, platí se v Irsku. Tak tedy: za prvé proč máme zločinnou optimalizaci, kterou dokonce přiznává nejen Pilný, ale i Fischer a Mertlík.

Za druhé není problém zjistit, jakou daň platí globální firmy do Irska a jejich alikvotní část zaplatit zde. Navíc, nejsme sami: Rakousko a Itálie už % připravuje, Francie zvažuje a my se k nim nemůžeme přidat? Nebo jsou pod tlakem korupce ti, co odírají obyčejné přes EET, zatímco k těmto jsou patolízalové?

 

Slováci a euro, pane Mertlíku: Slováci navenek jásají? Ne, Slováci euro prostě vítají nohama. A směr je jasný.

Na Slovensku je tak úžasně, že další migranti ze Slovenska proudí k nám. A i s těmi, co si udělali naše občanství, je jich u nás už milion. Kdyby se vrátili zpět na Slovensko, byla by tam 30% nezaměstnanost, možná víc. A po připočítání Romů si odpověztre sami.

 A co tedy udělat?

Nic v daňovém pásmu.  Zrušit výjimky a optimalizaci. Prostě aby se daně začaly platit. Optimalizace je zločin krácení daní povolený politiky, kteří za to dostávají většinou slušné odměny. Formou pozvání na pracovní návštěvy, kdy se zdánlivě pracuje a pak je z toho rodinný výlet. Létá se do exotických destinací a... A další formy si můžete dohledat.