Vytisknout

Aktuálně.cz, Atlas.cz, Žena.cz nebo Centrum.cz, Respekt, Ekonom, Marketing & Media a Obchodní věstník. 

Podle účetní závěrky za minulý rok se společnost Economia a.s. kontroverzního podnikatele Zdeňka Bakaly propadla do ztráty přes 39 milionů korun. Společnosti navíc klesl obrat z 863 milionů v roce 2017 na 810 milionů v roce 2018.

 

Stagnace v posledních letech

Economia v posledních letech ekonomicky stagnuje, když se opakovaně střídaly ziskové a ztrátové roky. Vždy to však bylo v řádu jednotek milionů korun. Nyní poprvé je ztráta dvouciferná. A to přes drastické šetření nákladů a propuštění personálu v posledních letech. Média spadající pod firmu (Hospodářské noviny, servery Aktuálně.cz atd.) totiž ztrácejí čím dále tím více originální a samostatný pohled na dění u nás i ve světě, kterými zaujaly ještě před několika lety. Zařadila se svými názory do mainstreamu a jsou pro čtenáře a diváky snadno zaměnitelná s tituly jiných mediálních domů.

 

Neflexibilní konglomerát médií

Skupina médií spadající pod Economii se stala již nepřehlednou. Jednotlivá média si interně konkurují a oslabují tak možné synergie skupiny. Economia je vydavatelem deníku Hospodářské noviny a týdeníků Respekt, Ekonom, Marketing & Media a Obchodní věstník. Dále vydává tyto odborné tituly: Business Spotlight, Logistika, Moderní řízení a Právní rádce. V roce 2013 převzala společnost Centrum Holdings, s.r.o., která vlastní například portály Aktuálně.cz, Atlas.cz, Žena.cz nebo Centrum.cz. Internetová divize vydavatelství Economia zajišťuje provoz více než dvou desítek zpravodajských a odborných webů spojených v projektu iHNed.cz.

Rudolf Hruboň