Vytisknout

Předem upozorňuji, že to není propaganda, ale seriózní porovnání, a že tuto analýzu by měla vypracovat minimálně ekonomická škola jako učební pomůcku, bohužel úroveň našeho školství rapidně klesá a málokdo následné tuší, natož ví.

 

Úvodem příklad: v roce 2018 byla průměrná mzda ve Francii v přepočtu 81622 Kč, v České republice 29596 Kč. A žluté vesty dělaly povstání, protože s tímto platem živořily. U nás, až na předražené byty byla pohoda (dokonce si údajně žijeme nejlépe v dějinách) a premiér Babiš si výskal. Jak je to možné? Protože přepočet na dolary je podvod a dezinformace na oblbování lidí. Pokud totiž nesrovnáte plat se spotřebním košem té, které země, ale spotřební koš ve Francii porovnáte s platem v Čechách, umřete hlady. (Pozor, výkonnost ekonomiky se tím správně měří, ale následné porovnání je, zda je na tom lépe Rus, nebo Američan ve své zemi)

 

A tímto ekonomickým pohledem opakuji otázku: mají větší plat Rusové, nebo Američané?

(Pozor, oboje je průměr, nikoliv kolik berou na Sibiři, či New Orleans)

 

Státní zaměstnanec v USA bere (2018) průměrně týdenní plat 1480 dolarů (33 tisíc Kč dle kurzu), což je asi 132000 Kč měsíčně.

Státní zaměstnanec v Rusku bere (2018) průměrně 124000 rublů, což je 44670 Kč měsíčně. (Asi 3x méně)

 

Takže v přepočtu na dolary a následně koruny je jasné, kdo bere víc, tvrdí mainstream a propaganda.  A takto nás manipulují dezinformátoři včetně České televize. Základní premisou je totiž fakt, že Rus bydlí v Rusku, Američan v Americe. A pak najednou žasneme: v lednu 2019 bylo v USA dočasně 800 000 úředníků bez práce a po čtrnácti dnech žádali o podporu. Poslanec Sněmovny reprezentantů Ed Perlmutter z Colorada oznámil, že ve svém volebním obvodu bude zdarma rozdávat snídaně a obědy pro státní zaměstnance, kteří se ocitli bez peněz. Ironická perlička: primátor pražský vaří polévku bezdomovcům pouze na vánoce…

 

 

Jak je to možné?

Byt New York: 2+kk, 70 m² cena 1 425 000 USD, což dělá v přepočtu 32 562 532,5 Kč (1.11.2019) (skoro 10x víc než v Moskvě)

Byt Moskva 2+kk 72,6 м² 6 000 000 rublů je 3 824 760 Kč.

 

V Americe si lidé měsíčně v průměru vydělají 3,395 $, tedy něco kolem 85 000 Kč za měsíc. (5x víc)

Průměrný plat se v Rusku pohybuje kolem 45 000 rublů – 16200 Kč.

 

A ceny namátkou v USA

Cappuccino (pravidelné)

94 CZK 

4.10 USD

Domácí pivo (0,5 l točená)

103 CZK (69-137)

4.50 USD

 

 

Bochník čerstvého bílého chleba (500g)

60 CZK 

2.60 USD

Internet (60 MB/s nebo více                            1400 CZK      63USD                               

 

 

 

A v Rusku

Cappuccino (pravidelné)

44 CZK (29-65)

122 RUB

Domácí pivo (0,5 l točená)

36 CZK (22-72)

100 RUB

Bochník čerstvého bílého chleba (500g)

12 CZK (9.00-18)

34 RUB

Internet (60 MB/s nebo více)                    174CZK      485RUB

 

Samozřejmě jsou USA vyspělejší, silnější, protože mají víc firem, které prodávají do celého světa. Ale výše popsáno je skutečný život normálních lidí a dá se to shrnout ve všeobecném zhodnocení: za průměrný plat státního zaměstnance si Rusové koupí 1,5 bytu v Rusku, zatímco Američan si koupí pouze jeden byt v USA. Takže cenově jsou na tom Rusové lépe až o 50%. I internet je vůči spotřebnímu koši levnější, než pro Američana v USA. Na druhou stranu jsou na tom lépe v USA ve službách, souběhu činží, topení a elektřiny, stejně tak v potravinách asi o 20%. Neboli životní úroveň Rusů (státních zaměstnanců) v Rusku je jen o něco málo horší, než Američanů v USA. Ale dostupnost školství a zdravotnictví mohou v USA Rusům závidět. Negramotnost v USA je hrozivá, dostupnost zdravotnictví pro střední a nízkopříjmové vrstvy přes různé reformy katastrofální a lidé se v USA bojí omarodit. Prostě na zdravotnictví nemají, zatímco v Rusku je všem dostupné. Samozřejmě s tím, že je v USA několik klinik a vysokých škol, které jsou na špici vzdělání. Pro bohaté. A co oněch 60% obyčejných lidí?

Málokdo tuší paradox: abyste mohli využít dobrou úroveň amerického zdravotnictví, musíte platit měsíčně minimálně 400 dolarů na osobu, což v přepočtu dělá na čtyřčlennou rodinu 36552 Kč měsíčně zdravotního pojištění. A najednou jsme v jiných číslech. Jinak vás ošetřují Bolívijci, Kamerunci apod…

Těžko říct, proč Karlova univerzita a ekonomické školy neudělají přesný poměr vůči spotřebním košům a nevezmou politikům demagogii z úst. Samozřejmě nikdo soudný neřekne, že ekonomická síla Ruska je stejná jako USA. Ale tato analýza snadno vyvrátí demagogie o šíleném rozdílu života v USA a v Rusku.

A perla na závěr: jestliže dělají Rusové například zbraně za 1/75 ceny dolaru, ale přitom mají srovnatelnou úroveň, je jasné, že vůči měně a spotřebnímu koši v Rusku vydělají 75x víc, než USA. A to jsou právě ty triliony dluhů, kdy se dolar hroutí a nechtějí si to přiznat.

Z výše popsaného můžete citovat, za údaje ručím. Pouze závěrečný odstavec je v odhadech, protože bychom museli uvést a srovnat tisíce položek, což není v našich silách. A opakuji: srovnávat platy v Rusku a napasovat je do amerických cen není dezinformace, ale přímo dezinformační zločin. A tyto zločiny dělat nikdy nebudeme!

 

Takže výkonnost státu lze porovnat v dolarech, ale životní úroveň běžných občanů ne!

Musí se porovnat plat Američana v USA a co si za to koupí v USA a plat Rusa a co si za to koupí v Rusku. Proto dezinformátoři (skuteční žonglují s měnama), aby občany zmátli a lidé se Rusům smáli. Opak je však pravdou. Mnohým Rusům se v Rusku žije lépe, než Američanům v Americe. O současném vzdělání ani nemluvě. Negramotnost zmizela.

 

Až si budete chtít výše napsané ověřit, narazíte vždy na to, o kolik mají menší platy v Rusku, než u nás. Opět v korunách. Kolik si ale koupí v Rusku Rus za výplatu a Čech v Česku za výplatu se už neporovnává. A v bydlení už vůbec ne. Pražák s cenami bytů může Rusům pouze závidět. V roce 2000 popisují všichni v Rusku strašnou bídu. V roce 2019 o žebráka a bezdomovce prakticky nezavadíte, posprejované památky absolutně ne. Ani domy. A porozhlédněte se nejen po Praze.

Mimochodem, propuštěný zaměstnanec v Čechách a v Rusku nemusí po týdnu žebrat a chodit na polévky pro bezdomovce. I když opticky v dolarech má Američan víc...

Petr Pokorný