Trh s americkou ropou se zhroutil. Investoři z Wall Street prchají. Těžký průmysl v USA v kolapsu, těžba je nad propastí a dramaticky propouští. Letecký průmysl v šoku, prodej letadel nula a navíc přestal létat.  USA se staly bezprecedentně nejzadluženějším státem světa. Strašidlo katastrofy obchází USA.

 

Ve stínu koronaviru mnoha lidem uniká, že se USA hroutí a Putin je vítězem. Málokdo pod palbou koronaviru zaregistroval, že masakr s ropou drtí americké ropné společnosti, banky a těžký průmysl a že USA zmasakroval ropný útok Putina na Saudskou Arábii víc, než koronavir! Je to drama doslova a do písmene! USA už jde o život! Ve stínu boje Čína - USA.

 

Úvodní předmluva

Prezident Putin nařídil, aby ruská ropná společnost Rosněfť odešla z Venezuely a zaslepený  mainstream vykřikoval, že neustál sankce proti Venezuele. Že je Rusko na dně. A zatím...

Že by se připravovalo Rusko na frontální útok skoro nikoho nenapadlo, ač guvernérka RNB Nabiullinová stále veřejně prohlašovala, že Rusko může léta vydržet s cenou ropy 40dolarů za barel a ustojí několik let až do výše (níže) 20 dolarů za barel. Hvězdným ekonomům a politkům nebylo nápadné, že Rosatom (jaderné elektrárny a výzkum) ve Venezule zůstává a odchod Rozněfťu bere Maduro s klidem. Přitom ten by měl být vyděšen nejvíc, když za ním stála údajně ropná mafie. A prezident Putin se netajil tím, že necouvne a díky kurzu rublu, navyšování těžby a nyní i díky koronaviru může dokázat, že Rusko už je ekonomická velmoc, která nestojí jenom na nerostném bohatství, ale za dvacet let se dostala mezi světovou špičku, byť naši političtí "experti" to stále ignorují. Že to byla příprava na něco tak obrovského málokoho napadlo. A je to tady: světový řád se změnil.

Zdá se však, že tah Rosněftu ve skutečnosti nevedl ke změně strategie společnosti ve Venezuele. Místo toho je to pouze nejnovější příklad šikovného a kreativního obchodování společnosti. Nejnovějším příkladem je prodej jeho venezuelských aktiv. Rosneft obdrží balíček 9,6% svých vlastních akcií od společnosti Rosneftegaz, 100% ruské státní společnosti, která dosud držela většinový podíl ve výši 50% - nad jeden podíl ve firmě. Předsedou představenstva společnosti Rosneftegaz je také dominantní ředitel Rosneftu a představitel Chariman Igor Sechin. Tento krok by však měl mírně prospět finanční situaci Rosneftu - již nemusí nést riziko Venezuely ve svých vlastních knihách, a je tedy účinným záchranným opatřením ruského státu. Životní úroveň venezuelanů již klesla a miliony uprchly do zahraničí - trendy pravděpodobně budou ještě zhoršovány trvalou cenou ropy, ale americký pokus o instalaci nové vlády pod Juanem Guaidem selhal a žádná alternativa není v dohledu.

 

Tahy, které prezident Putin udělal, jsou ještě kvalitativně výš, než při útoku USA na Rusko v roce 2015 a které díky guvernérce Nabiullinové a navázání kurzu rublu na černé zlato ropu tak excelentně ustálo.

Эльвира Сахипзадовна Набиуллина právem se usmívající

Co se  stalo? Odvážnému štěstí přeje a prezident Putin byl ve správný čas na správném místě: zaútočil na Saudskou Arábii a do klinče vzal USA! A koronavirus ukázal, jak je král (USA) nahý. Neuvěřitelný útok v přesně pravou chvíli a pravý čas. Další geniální tah prezidenta Putina!

 

Cena ropy zkolabovala. Koncept negativních cen se naplnil

Prezident Putin odmítl nabídku OPEC a srazil cenu ropy na kolena. A nyní se dokonce cena americké ropy WTI díky frontálnímu útoku Ruska a cenové krizi koronavirové dostala na negativní ceny! Kontrakt na americkou lehkou ropu West Texas Intermediate (WTI) s dodáním v květnu dnes klesl o 306 procent a uzavřel na minus 37,63 dolaru za barel. Nastupující červnový kontrakt, který má mnohem vyšší vypovídací hodnotu, klesl o 18 procent na 20,43 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent s dodáním v červnu ztrácela v průběhu dne necelých sedm procent, obchodovala se kolem 26 dolarů za barel. (Rusku stačí na udržovací fázi 20 dolarů za barel, ale USA nestačí ani 50 dolarů za barel) Všechny nádrže a zásobníky v USA jsou přeplněné a zoufalí těžaři prodávají ropu za... Prodávající nejenže za svou ropu nic nedostane, kupujícímu ještě musí za každý odebraný barel zaplatit.

Obchodníci květnový kontrakt prodávali za každou cenu, aby jim ropa nezůstala. Kvůli krizi v důsledku šíření koronaviru a výrazně nižší poptávce teď nemá o ropu téměř nikdo zájem, po přetlaku nabídky se trh zhroutil.A celou dobu prezident Putin tlačil na pilu a nepovolil.

Tento měsíc a týden se zhroutil dokonce celý americký těžký průmysl, banky jsou v šílené situaci a americké ropa je pod hodnotou nula! To, co nikdo živý na světě ještě nezažil. Letectví kleslo o 94% a i výroba letadel je noční můrou: Boeing 737 MAX nevzlétl od dvou katastrof díky zločinu při náběhu Boeingu MAX a obcházení všeho, co obejít v bezpečnosti šlo, aby se letadlo dostalo na trh. Ropná pole od Texasu a Nového Mexika po Oklahomu a Severní Dakotu utichají, protože se zastavila těžba, a desítky tisíc zaměstnanců v ropném průmyslu přišly o živobytí. Konzultační společnost Rystad Energy odhadla, že v celých Spojených státech letos zanikne 240.000 pracovních míst v ropném průmyslu. To je zhruba třetina zaměstnanců ropných polí na moři i na pevnině. To vše během krátké chvíle od 6.března, kdy prezident Ruska odmítl snížit těžbu a zastavil podvod USA se stlačeným plynem a ropou přes Polsko.


Investoři z Wall Street se v posledních několika letech již stáhli z těžby z břidlic kvůli slabým výnosům. Producentům tak zůstávají jen omezené možnosti pro refinancování, dodávají analytici a manažeři z odvětví. Banky počítají ztráty a Donald Trump zvyšuje dramaticky deficit USA, zatímco prezident Putin dokázal našetřit biliony rublů na dobu krize. Sněmovna reprezentantů Spojených států v pátek schválila rekordní soubor opatření na podporu americké ekonomiky, na kterou tvrdě dolehla pandemie nemoci COVID-19 způsobené koronavirem. Informovala o tom agentura AP. Objem finančního balíku, který ve středu odsouhlasil Senát, činí 2,2 bilionu dolarů (přes 54 bilionů korun). Bezprecedentní jednorázové další zadlužení následně podepsal americký prezident Donald Trump.

A nyní se podržte: díky devalvaci rublu je Rusko za vodou a může si vše dovolit! A to se všichni namachrovaní hlupáci ceně rublu smáli!

Navzdory prohloubení rozpočtového deficitu má ruské ministerstvo financí dostatek rezerv na pokrytí svých výdajů, včetně peněz ve státním investičním fondu. V něm je podle banky dost peněz na to, aby šlo výpadek příjmů kvůli nižším cenám ropy krýt více než pět let.

Podle údajů ministerstva bylo k 1. březnu ve fondu 8,2 bilionu rublů. To odpovídá 7,3 % HDP. Ministerstvo dodalo, že země je schopna odolat cenám ropy v rozmezí 25 až 30 dolarů za barel po dobu šesti až deseti let.

Rusové jsou právem pyšní na svého prezidenta Putina! A na guvernérku Nabiullinovou.

 

A toto bylo původně bráno jako dezinformace

 1.dubna 2015 a nebyl to Apríl - kolaps USA započal

Den, kdy se zhroutil americký sen – dramatický světový převrat nastal

De-dolarizace je spuštěna!

 A probruselká média mlčí jako hrob, pouze se zmiňují o ceně ropy a třesou se hrůzou...

 

Související

Budete v šoku: mají větší plat Rusové, nebo Američané? Ekonomické porovnání v roce 2018

Rusko zrychlilo a dokonce zdvojnásobilo růst sankce nesankce a šokuje západ odchodem od dolaru!

Frašku amerických sankcí komentuje excelentní guvernérka RCB Elvíra Nabiullinová

Prezident Putin za excelentní vedení ruské centrální banky navrhuje Nabiullinovou na dalších pět let

Rusko je zpět, navíc s dluhem pouze 12,9% HDP! Ruská recese skončila.