Pane guvernére Rusnoku, Tůmo, nezažili jste kuponovou privatizaci? Proč se nemění skoro cena koruny - zatím?  Lze najít logickou odpověď se selským rozumem? Snadno...

 

Mnozí zažili kuponovou privatizaci a to je ten "zázrak"

Samozřejmě lidé obeznámení s kuponovou privatizací budou vědět, co tenkrát měl pochopit každý "DIK". Proč nekolísá cena koruny dramaticky není vůbec ničím z toho, co nám většinou předkládají, ale je založena na skutečném systému převisů a spekulací. Neboli přesně na tom, proč se lidé v kuponové privatizaci nadšeně vrhli na nejznámější tituly jako třeba banky či pivovary a pak žasli, že se z nich nestali milionáři a obviňovali lidi kolem Klause, že měli přesnější informace. Kdeže, právě ti "erudovaní" měli často nejméně. Proč? Protože nechápali trh a jeho zákonitosti. Školy je to prostě nenaučily "selsky" myslet, informace o nominální ceně byly k ničemu, zatímco lidé se selským rozumem vydělali nejvíc.

 

V čem byl problém?

Prostě mnoho lidí se vrhlo třeba na banku. Jenomže byl tak obrovský převis, že bylo druhé a další kolo, cena se zvyšovala, bylo méně akcií, dokud to většinu neodradilo, nebo nakonec získali 1-3 akcie. Kvalitní, ale milionáři, ani statisícoví boháči nebyli. Pak někteří šli po méně kvalitních, získali v nominální hodnotě stovky akcií, ale na burze měly hodnotu koruny, či dvou. Dokonce někdy nula. A to byly dvě nejrozzuřenější skupiny. Dodnes tvrdí, že je Klaus a Ježek okradli.

 

A pak tady byla třetí skupina, která na to šla od lesa.

Když jsem viděl tipy, tak každý v prvním kole myslel, že zbohatne na Telekomu. Hádal jsem se i s odborníky, že je to hloupost, oni mi říkali, že hloupý jsem já. (Tenkrát ještě mobily nebyly a Telekom měl výsadní, bohaté postavení.) Tak jsem přátelům radil, aby nekupovali Telekom, ale služby pro něj, protože je nikdo nebude žádat a hned po spuštění jejich akcie vylétnou. A tím byly akcie TMP Telecom v relativně malé nominální hodnotě, bez nichž se však Telekom neobešel.  Lze možná i dnes zjistit, co se po privatizaci stalo s jejich cenou. Následně se dalo dokupovat či prodávat v automatickém RM-Systému. A jak to souvisí s intervencí ČNB? Velice přímo, princip je stejný.

 

(I zde je vidět např. Česká spořitelna - cena až 12 000 a prodej stále nula.)

Výsledky jednotlivých kol

 

Pokud jste totiž chtěli (i dnes) koupit či prodat akcie, zadali jste nejvyšší a nejnižší prodejní cenu. Když se to vychýlilo moc, nic jste nekoupili, či neprodali, dokud se cena prodávajícího a kupujícího nepotkala. A totéž je dnes u nás po intervencích ČNB. Prostě i když spekulanti nakoupili mnoho korun a čekali na báječné zisky, toto naší měnu do extrémních výkyvů nepustilo. Z jednoduchého důvodu, že spekulantů bylo příliš mnoho a drží se vzájemně v šachu.

Ve Švýcarsku však byla situace jiná. Tam neřekli vůbec nic, takže blokované ceny byly minimální a než se každý vzpamatoval, cena švýcarského franku prudce posílila a svět vyděsila. Švýcarský frank po překvapivém rozhodnutí centrální banky posílil vůči euru o téměř 30 procent. Euro k dolaru naopak v reakci oslabilo na 11leté minimum. Zda to byl záměr, těžko říct, popisuji zde jenom logiku rozdílu mezi ukončením intervencí u nás a Švýcarska a nakonec musela sama švýcarská banka vložit limity, než se situace uklidnila, zatímco u nás to dělají přirozenou cestou spekulanti. Kam se posune v příštích dnech koruna neví nikdo z nás, ale je naprosto jasné, že se budeme příští měsíce prudce přibližovat mzdám v eurozóně a to je ten okamžik, kdy přestanou vynášet profese bez přidané hodnoty, ale naopak kvalitní firmy s novými technologiemi. Takže na trhu začne být přebytek převozníků - řidičů kamionů a začne se zvyšovat nezaměstnanost.

 

Osobně si troufám odhadnout, že za rok, pokud opět nezasáhne ČNB, bude měna až o tři koruny silnější, nebo se tam bude blížit. Kdybychom měli euro, toto by udělat nešlo, a byli bychom navždy vazaly nejsilnější měny. Je to vidět na Evropě, kdy se jejich pozice nemění a ti nejslabší ještě slábnou na úkor nejsilnější, která na nich parazituje a ještě posiluje - Německo.

Tím, že budeme měnit kurz, už na nás Německo parazitovat nebude, a my budeme vůči Německu posilovat! A Slovákům se začneme rychle vzdalovat. Ti už se vazaly stali.

 

Není to tak složité, jak se z prvního pohledu zdá. Samozřejmě jako každá profese je těžké dělat lépe spekulace než druhý, ale zde je popsán pouze princip pro pochopení.

 

Jeden z názorů zde:

KOMENTÁŘ: Konec intervencí aneb Nehledejme šokující, kde není

(Ilustrační snímek)

vydáno včera