Sankce kvůli připojení Krymu k Rusku byly zavedeny pouze proto, že Američané chtěli vytvořit na poloostrově vlastní černomořskou základnu.

 

Ukrajina se měla stát částí amerického impéria kvůli strategicky důležitému přístavu v Sevastopolu, který je důležitý jak pro Rusko, ale tak i pro USA, myslí si autor článku Marco Maier. Je přesvědčený o tom, že to není žádná konspirační teorie, nýbrž neoddiskutovatelný fakt, o němž již mnohokrát hovořila alternativní média.

 

 
„Dnes je velká část Ukrajiny integrována do amerického impéria," ovšem Krym, stejně jako velká část Donbasu, do něj nepatří, napsal Maier. Mezitím, ještě v době puče na Majdanu, který stál západ mnoho miliard dolarů, v USA se již radovali z toho, že se jim konečně podaří vytěsnit Rusko z Krymu a na místě ruské flotily budou kotvit americké lodě.

 

Proto reakce Američanů — a následně i Evropanů — na krymské referendum a následný návrat Krymu do Ruska byla tak hysterická, tvrdí rakouský novinář. Moskva skutečně přehradila cestu americkým elitám, což je velmi rozčílilo.

 

Nyní ale místo krymské základny Američané plánují použít jinou, v Očakově, jen 150 kilometrů západně od břehů poloostrova.  Podle informací americké námořní flotily byl základní kámen základny položen 25. července.  v souladu s US Navy  Začátek stavebních prací  pro NMCB 1 označil velitel amerických sil na Ukrajině Jason McGee za „velký úspěch" pro 1. mobilní stavební prapor amerického námořnictva. Podle jeho slov má schopnost Ameriky zesílit obranná opatření pro Evropu strategický význam, protože ta může zdokonalovat obranu a infrastrukturu Ukrajiny, a také zesílí spolupráci mezi státy a zajistí potenciál pro provedení dvoustranných vojenských cvičení.

 

 

 

Přitom je pro USA zvláště důležité ukázat, že americká vojenská základna na Ukrajině není důsledkem posledních událostí ve východní Evropě, ale krok, který se plánoval už dávno, zdůrazňuje Maier. Proto americký důstojník zvláště poukázal na to, že řada projektů „je v očekávání již mnoho let" a vidět, jak se realizují, je „velký úspěch" pro USA. 

 

Převzato z

z rakouského Contra Magazin 

 USA námořní základna: pravda o krymském konfliktu 

a podrobnosti v

Navy.mil Home Page