Vytisknout

Ne, to vážně není vtip!  Evropská unie žádá po Rusku vymáhat ve výši 1,39 miliardy eur ročně za restrikci importu hovězího masa přes WTO (World Trade Organization). Prý sankce Rusko dokonce posílily a je třeba ho za to potrestat. Pošahané? Neříkal jim to i Václav Klaus, Miloš Zeman a byli hluší a slepí? Nepsali jsme to i my? Dnes se prý musí Rusku pomstít za bruselsko - americkou blbost!

 

Tento text není sponzorován Putinem a Ruskem

Je to vážně soutěž, který nejblbější vyhrává? Nebo už jenom bezostyšné vydírání?

Jak uvádí Politico, v roce 2016 WTO rozhodla, že Rusko uvalilo „neopodstatněný" zákaz na import vepřového masa z EU. Tato opatření „měla tvrdý dopad" na dánské, německé a nizozemské zemědělce.Sankce se pro Rusko staly příležitostí, jak zvýšit produkci vlastního masa poté, co konkurence se zahraničními společnostmi na trhu zmizela." WTO je světová obchodní organizace sídlící v Ženevě. Vznikla v roce 1995 jako nástupce Všeobecné dohody o clech a obchodu. Primárním úkolem organizace je rovnost v rámci otevřeného trhu. Když vyhlásily západní státy sankce na Rusko s představou, že díky krizi a hladu  odstoupí populární Putin, bylo vše v pořádku. Když vyhlásil Putin protiopatření, Evropská UNIE a USA se smály. Dokonce Votápek z Putina udělal přímo "blbečka" .

Putinův vlastňák (prostě Putin je primitivní hlupák) | Pařát dnes

 

 
 
 

Putinův vlastňák - napsal stálý geniální komentátor našívaší Čt24

Ruský prezident chtěl potrestat země, které uvalily na Moskvu sankce za její agresi proti Ukrajině. Namísto hysterie doporučuji zachovat chladnou hlavu a počkat, komu vlastně ruské embargo ublíží: zda našim zemědělcům, nebo samotnému Putinovi, který svým krokem určitě podráždí ruské elity, zvyklé na evropské potraviny.

Spíš než dopady na EU (Česko) by mne zajímalo, jaký důsledek bude mít ruský zákaz na matičku Rus a její obyvatele. Rusko je totiž na dovozu potravin už dlouhá desetiletí závislé. Jistě, dovézt je může i odjinud než z EU nebo USA, ale nebude to jaksi hned a určitě to nebude zadarmo. Myšlenku, že by si Rusko odpovídající potraviny samo vypěstovalo, pak můžeme rovnou opustit. Takový zázrak nedokázali ani kouzelníci z Politbyra ÚV KSSS a zcela určitě to nedokáže ani jejich učeň Vladimír Putin. A to i přesto, že v r. 2010 vyhlásil pětiletý program zaměřený na dosažení potravinové soběstačnosti. Program samozřejmě zkrachoval, ale možná že teď, až dojdou evropské potraviny, bude se pan prezident tvářit, že už je Rusko soběstačné…

 Zákaz dovozu potravin by mohl být docela hezký Putinův vlastní gól. Když si pomyslíme, že celé dobrodružství s Krymem a východní Ukrajinou spustil proto, aby si zvýšil otřesenou popularitu a zamaskoval neúspěch ekonomických reforem, pak nespokojenost elit by mohla být přesně ten důsledek, který určitě nezamýšlel...