Vytisknout
Je očekávané, že během státního svátku, do něhož navíc zasahuje finále fotbalového MS, kde je Francie, budou v ulicích zvýšená bezpečnostní opatření. Ale tak? Nenechají si přeci vzít své EUropské hodnoty? Multikulturní ráj, nebo?
 

Podle serveru iDnes dohlíží během francouzského státního svátku Den Bastily v ulicích i na předměstích Paříže přes 12 000 policistů a 1600 vojáků. Úřady je mobilizovaly i kvůli nedělnímu finále fotbalového mistrovství světa (Francie proti Chorvatsku). Do fanouškovské zóny pod Eiffelovou věží má přijít až 90 000 lidí. Kvůli oslavám a také kvůli nedělnímu finálovému zápasu fotbalového mistrovství světa Francie mobilizovala 110 000 příslušníků ozbrojených složek.

A není to málo Antone Pavloviči? Bude to stačit? Samozřejmě pevně doufám a věřím, že se nic podstatného (v negativním slova smyslu) nesemele, ale...

Fotbaloví fanoušci, respektive ta část, která své fanouškovství má jako záminku pro vybití přetékajícího testosteronu, dokáže sice slušně zatopit (eufemisticky řečeno), ale myslí, že větší obavy v řadách Francouzů směřují spíše k inženýrům a doktorům, kteří řádně obohatili (nejen) francouzskou kulturu, a především bezpečnost.

Nezávidím pak vůbec policistům a vojákům, nedej bože, aby čirou náhodou museli zasahovat proti nějakým "africkým dětem" 25+ (potenciálním budoucím inženýrům nebo lékařům)... Aby nevzplály autíčka a obchody podobně jako v Nantes, byť se veřejnoprávní ČT snaží dělat, jako by se nic nestalo.

Ostatně případné semknutí, odvahu, proklamace na FB a Twitteru, nasvícení Eiffelovky a odsouzení xenofobie, rasismu, populismu a pravicového extremismu jsme si už zdatně nacvičili...

 

Zveřejněno se souhlasem autora

Tomáš Vyoral

tomasvyoral.blog.idnes.cz