Když se Skripal škrábl o růži namočenou v novičoku, celý svět se předháněl, kdo vyhostí víc ruských diplomatů. Jakmile ale Saudové zaživa rozpižlají týpka v Turecku a co zbude, rozpustí v kyselině, to se opatrně žádá vysvětlení. Jsem jediná, kdo vrtí hlavou?

 

Tak nejdříve snad vezmeme toho agenta. To byl poprask, panečku. Takový agent 007 se může jen ukřivděně krčit v koutě.

V březnu našli v anglickém Salisbury otráveného Sergeje Skripala, rusko-britského nebo britsko-ruského agenta, jak mu to zrovna vyšlo. Otrávená byla také jeho dcera Julie a použit byl nervový jed novičok. Britové se dost naprdli, že prý jim po ostrovním království pobíhají ruští agenti a tráví agenty britské. Tak se začalo vyhošťovat.

Vzali to fakt z gruntu.

Britové vyhostili ruské diplomaty. Rusové docela překvapeným Britům vzápětí zavřeli celý konzulát. No a pak už se po diplomatických sítích světa stala velmi populární challenge #VyhosťSiSvehoRusa. Celkem 123 ruských diplomatů bylo vypuzeno ze dvou tuctů zemí. Pochopitelně ta naše nemohla chybět. Vykopli jsme zpátky do Ruska tři. Pro srovnání, Trump vyhnal 60 ruských diplomatů. Co naplat, velcí kluci mají velká tlačítka, že.

Přiznejme si, že novičok bude silnější než vodka a Skripalovi to měli v nemocnici asi i dost nahnuté. Jenže, a to si řekněme upřímně, vlastně se stalo celkem prd, ale následná šikana Ruska si nezadala se studenou válkou. Dnes si Skripalovi vesele běhají po světě a třeba mne mějte za bezcitu, ale z celého incidentu jim zbyly snad jen žaludeční vředy, fotky z nemocnice, publikovaná kniha no a Rusům zase ti vyhoštění diplomaté, že.

Zdroj: Moon of AlabamaMagické kouzlo Novičoku. Prostě věř!

 

Incident číslo dvě, na to se vrátíme zpátky jen o dva týdny. I tahle polízanice se odehrála v Evropě, i když krapet jihovýchodním směrem. Na rozkaz saudskoarabské královské rodiny byl na saudském konzulátě v Istanbulu zavražděn saudský novinář Džamál Chášakdží a následně se vrazi zbavili těla. Když říkám zavražděn, mám na mysli mučení fyzické a psychické dokud nezemřel. No a pak chudák novinář skončil naporcovaný a rozpuštěný v kyselině. To se ale ještě nevědělo, když Saudové přišli s tím, že za smrtí toho umučeného chudáka byla pitomá nehoda.

Podle CNN je Saudská Arábie od té doby pod „intenzivním mezinárodním tlakem“. Wow, držte si klobouky, mysleli byste.

Tak prý že ministři zahraničí G7 se dožadují, aby viníci byli pohnáni k zodpovědnosti. Turecko rovněž ústy svého prezidenta Erdoğana celkem prská. Jinak nic moc, žádná silná slova na saudskou adresu jsem nezaznamenala.

Ač Trump není úplně fanda novinářů, tohle mu nejspíš přišlo už přehnané, a tak taky se ozval. Korunní princ, který velmi pravděpodobně sám vrahy na novináře poslal, americkému prezidentovi vzkázal, že bylo zahájeno vyšetřování a brzy budou zodpovězeny otázky.

V reakci na ten „mezinárodní tlak“ zvedli Saudové cenu ropy. V ten moment mi začalo trochu svítat, proč je tato diplomatická roztržka tak jiná od té ruské.

Zatímco Skripalova kauza připomíná špionážní komedii, tahle arabská záležitost je podstatně víc podobná zápletce v hororu typu Texaský masakr motorovou pilou. Kdybych si měla tipnout, co vzbudí vlnu nevole a rozhořčení a stovku vypoklonkovaných diplomatů, to bych se kurva spletla.

Tak, a teď mi vysvětlete, co mi sakra uteklo?

 

 Zveřejněno se souhlasem

www.jitkamoody.com

Kresba: The Spectator, koláž JM mag

(doplnění - bylo napsáno 17.10.2018, a dnes mlčení našich lepšolidí je ještě větší)