Vytisknout

Přes informační embargo prorazila do světa další zpráva: v Kalifornii na výstavě CES zdrtilo giganty Uber a Google samořízené vozidlo Toyota Prius, kam prakticky na černo a na koleně v lednu 2019 namontoval ruský Yandex špičkovou technologii CES, o které svět, natož řidiči ani netušili.

 

Co je CES?

Samořídící nebo samořízené motorové vozidlo) je motorové vozidlo, které ke svému provozu nepotřebuje řidiče a orientuje se zcela za pomoci počítačových systémů, které detekují okolí vozidla a určují jeho trasu. Detekce okolí může probíhat různě - systémy jako radar, lidar, GPS a počítačové vidění.

 

Rusko drtí technologiemi svět, ale Člověk v tísni a státní propaganda hlásá o srpu, kladivu a Rusky, co nosí křusky.

A studenti to žerou...

CES 2019 nejlepší technologie světa

Když před dvěma léty jezdilo v Rusku na polygonu samořiditelné nákladní auto, propaganda se smála: jedno auto, divadlo pro svět, možná jsou uvnitř trpaslíci a tahají za šňůry, zaostalí Rusáci, nehrajte na nás divadlo.

 

Gaius Julius Caesar, Caesar:  „Veni, vidi, vici. – Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem.“

Kalifornie 2019: Yandex - Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem

 

Gigant Yandex spustil Taxi, což je aplikace pro objednávání taxi vozidel jako první veřejnou autonomní taxi službu v Evropě. Začal v univerzitním kampusu Innopolis v Tatarstánu, později v inovačním centru Skolkovo v Moskvě. Na nedávno proběhlém CES v Las Vegas Yandex prezentoval svůj autonomní vůz americkým novinářům, kteří byli velmi překvapeni jeho funkčností.

Na CES své systémy prezentovaly desítky dalších společností, ale ruský exceloval. Jiné vozidla se do plně autonomního težimu přepnula pouze při jízdě po veřejných cestách, zatímco řidič za volantem byl nucen vůz ovládat na parkovištích a v garáži, Toyota Prius se systémem Yandexu se sama pohybovala bez nutnosti zásahu od začátku až do konce. I na cestě se vůz podle Američanů pohyboval s větší sebejistotou než jakákoliv konkurence, bez problému zvládal náročnější odbočování doleva či přejezdy mezi pruhy a bez asistence dokázal brzdit i v případě nečekaného vstupu chodce do vozovky. Úseky, se kterými si vozy jiných společností nedokázaly poradit bez asistence řidiče, projel Prius Yandexu bez zaváhání. Vzhledem k podmínkám na ruských cestách je vozidlo naučeno agresivnějšímu stylu jízdy a nebojí se přiblížit k dalším vozidlům na pár centimetrů, pokud je tento manévr stále bezpečný.

 

A další šok či komedie

Dostat svou prezentaci na CES přitom pro Yandex nebylo vůbec snadné. Kvůli problémům s vízy se do USA nedostala včas většina zaměstnanců a tak vůz nakonec připravoval jediný technik. Ten přiletěl do Las Vegas pět týdnů před začátkem výstavy, na místě koupil novou Toyotu Prius V, do které sám zabudoval celý autonomní systém Yandexu. V dalších týdnech pak vůz učil jízdu v amerických podmínkách!

Přesně takto se choval Sovětský svaz, když nám bránil znát pravdu o západu. Dnes je to opačně!

 

 

Rusové své vozy logicky musí připravit také pro náročné podmínky tamní zimy, což je pro většinu autonomních systémů doposud nepřekonatelný problém.  Rychlý vývoj autonomního systému je překvapivý i proto, že Yandex začal na svém systému pracovat teprve v lednu 2017 a Las Vegas bylo překvapení.  V současné době se chystá navýšení flotily autonomních taxi z 15 vozidel na 100 a také rozšíření služby do izraelského Tel Avivu.

 

A další perlička: Netanjahu je narozdíl od našich patolízalů Bílého domu s Putinem ve stálém kontaktu a Izrael se nebojí zavádět ruské technologie. Dokonce se tvrdí, že USA přes Izrael kopírují ruské technologie, takže v tom Izraeli nebrání. A my pak ruské technologie vydáváme jako izraelské.

A další superperla: podívejte se do Wikipedie: ani zmínka. Co dodat?

 

 Převzato z:

Yandex Demonstrates Self-Driving Car on the Streets of Las Vegas ...