Vytisknout

Mnozí se ptají, jak je možné, že Venezuela je díky ropě a zlatu nejbohatší na světě a přitom je lid nejchudší s obrovskou superinflací.

 

Není to tak složité pochopit. Každý stát po roce 1945, který se začal vymykat USA, přestal platit výpalné a vlády odmítaly slepě poslouchat Pentagon, byl rozvrácen, či na ně poslaly USAhumanitární bombardování. Jedině proti SSSR si to nedovolily, protože Sovětský svaz měl obrovský jaderný arsenál a Čína přes obrovský počet obyvatel byla na tom ekonomicky mizerně a lidé patřili mezi nejchudší v celém světě.

My to známe z Jugoslávie a Kosova, ale vzorové příklady jsou Libye, která v okamžiku přechodu od dolaru byla rozvrácena a Kaddafí zabit, Irán s ropou a plynem, Sýrie s ropou a plynem, a nemá cenu dlouze pokračovat, bylo by to nošení dříví do lesa.

Naposledy je to Venezuela, která díky Chávezovi a nyní Madurovi vyházela vyděračské a zlodějské firmy jako EXXON OIL, které těžily ve Venezuele za sta miliard dolarů, ale zisk šel do USA a dělníkům platily pár centů (bolívarů). I my to známe: oficiálně k nám jde cca 60 miliard euro z Bruselu, ale odchází 300 miliard a s vnitropodnikovým účetnictvím neuvěřitelných 600 miliard jde do pryč...

A Hugovi Chávezovi a venezuelskému lidu s okrádáním došla trpělivost, Američany vyhnali a zlodějské firmy zestátnili. A pak začalo "rodeo". Sankce, sankce, blokády, sankce sankce a blokády. Peníze USA a Velká Británie ukradly ( $30 miliard) a sankce díky poloze byly strašné:

 

Podle latinskoamerického geopolitického strategického centra (CELAG), přímé a nepřímé škody ekonomických akcí proti Venezuele ekonomiku jenom mezi léty 2013 - 2017 stály $ 350 miliard a pak ještě zesílily.

Ano, čtete dobře, jenom za čtyři roky, kdy Chávez odmítl slepě USA poslouchat a být vazalem, sankce Venezuelu poškodily o 350 miliard dolarů. A nyní už to dělá kolem 500 miliard dolarů! (I když to je zatím neoficiální číslo) Prostě buď se zisky z Venezuely budou opět odvádět jako výpalné do USA, nebo je americká armáda zničí, jak tvrdí.

 

A pak se BBC a CNN ironicky ptá: kam šly peníze, nerozkradl je Chávez a Maduro? Vidíte, jak ten socialismus krachuje?

 

Možná je ve vzduchu oprávněná otázka: měl právo venezuelský lid zestátnit americký majetek? Zde je odpověď příkladem: je normální, aby Bakalové a Koláčkové rabovali nerostné bohatství v řádu desítek miliard korun a stát chudl a nedostával nic, stejně jako kšefty s byty horníků, zatímco Bakala si vyvedl do zahraničí 60 miliard? A přesně stejně, ale v mnohonásobně větším měřítku odíraly venezuelský lid americké firmy: vydělaly sta miliard dolarů ročně a dělníkům zaplatily pár set bezcenných bolívarů a lidé neměli ani na jídlo. A Venezuela jako stát ostrouhala: zpracování bylo v USA! A čím víc pracovali lidé pro USA, tím více chudli a USA bohatly. Mimochodem s daněmi stejně jako Google, Facebook a další, které zde mají strašné zisky a nám z toho platí nula nula nic.

A aby si USA toto vydírání pojistily, všude daly raketové základny a všude jsou americká vojska: Dragouni. Soudružská pomoc po americku. Výpalné jsme však Sovětskému svazu neplatili. Tak co je horší?

 

A jenom pro ilustraci, jak s informacemi nakládá a jak je ohýbá například České rozhlas:

Zoufalí pacienti, hlad a rozvoj šarlatánství. ,Venezuela absurditou připomíná Kafkův Proces,‘ říká proamerický filmař Tuki Jencquel. Pouze o úloze USA taktně mlčí: peníze za lži a ohýbání pravdy nesmrdí.