Musím uznat, že i pro mě to byl šok. Opět opakuji: měl jsem připraven "itinerář", zda Karas, Petra Procházková, extremistický velvyslanec Kolář v Rusku (minulý) či Votápek a další mluví pravdu, nebo lžou. A hned rázně, lžou, lžou a nepřetržitě lžou. A podle mě jsou to zločinci. Jak jinak nazvat ty, kteří mají dávat informace a dávají dezinformace? Za úplatu. Za dolary a eura. Hnus. Tolik úvodník.

 

 Možná se nejdříve pozastavíte nad tím, jak mohou Číňané vychovávat Rusy. I já jsem žasl. Vzpomínáte, jak se Rusové chovali a vlastně ještě často chovají, přijedou li k nám? Rozeřvaní, arogantní, mnohdy sprostí: u nás, ve Španělsku, Itálii, prostě všude. Jejich mentalita, i když mnozí jsou v jádru hodní. A asi pokračovat by bylo nošením dříví do lesa. A co se nestalo? Číňané zbohatli a v Rusku se chovají jako termiti, kobylky, neurvale, sprostě, stejně jako Rusové u nás.  A ty výpravy do Ruska jsou jako invaze. Rusové šílí a nadávají. Když jede s kufrem Číňan, každý musí stranou. Třikrát jsem je sám vzal za "flígr" a odhodil stranou, jinak by manželka letěla do pryč. A hned ječeli: Čajná, Čajná". Asi tak nějak znělo, že je Číňan a kdo je víc. Ruské průvodkyně říkaly, že je to tak po celém Rusku. Takže nejen západní Evropa má těch nadutých zemědělských výrobců rýže, co zbohatnutím přesedlali na turisty dost. A na turistických místech či v obchodech jsou tito čínští termité opravdu pohromou. Chovali se tak všichni a všude. Mnohokrát. Dělám foto manželce, příjde Číňan, odstrčí, že tam bude on. U mě narazil, Rusové zírají, byli vždy zvyklí, že to oni smí. Najednou je Číňan vychovává a oni si s tím neumí poradit. (My víme, že v Británii i u nás to bylo s Číňany stejné) Zajímalo by mě, jak se chovají doma v Číně.

 

Agresívní Číňan je všude

 

Nyní k oné svobodě

Samozřejmě jsem neprojel Rusko křížem krážem, ale vyzkoušel jsem internet se vším všudy. Ptal jsem se v recepci na omezení, ptal jsem se lidí, jaká mají na internetu omezení. Udiveně se na mě dívali. Jako na blba. Jeden pán se zasmál a odpověděl otázkou: Á Prága, vy důmajetě Naválnyj - neboli provokatér a zasmál se. Ten to prý hlásí všem stanicím světa. Západním. Za dolary. Ale je to prý magor. A já jsem najednou měl před sebou obraz Pirátů, Kalouska, Bursíka a Jau Jau Káti Biomasové...

 

Berte to prosím s rezervou, odzkoušeli jsme co to šlo, ale přece jenom malý vzorek. Přesto...

Žádný web není blokován, žádná cenzura neexistuje. Nebo ne v té šíři, jako u nás. Můžete se připojit kdekoliv, vstupovat na jakékoliv stránky nám hlásané jako v Rusku zablokované - nic.  Na hotelu jsem se ihned připojil - rychlost velká, prostě optimální. Takže internet funguje svobodněji, než u nás. (A i zde mnozí tvrdí, že VKontakte jim nic neblokuje). Asi kdybych se připojil na Sibiři či kdesi na samotě, bylo by připojení nula. Avšak i u nás jsou hluchá místa a jsme maličká zem.

Jsem poslední, který by Rusáky adoroval. Od roku 1968. Ba naopak. Ale nikdy se nesnížím ke špíně jako Petra Procházková či ti z úvodníku.

 

Paradox propagandy

Tím je ale jasné, kde do kterých sítí může "nepřítel" pronikat. Jestliže my si můžeme volně napíchnout ruské sítě, ale u nás se vše maže včetně Twitteru pokud se to americkému facebooku či Twitteru nezdá, tak hádejte, kde cenzura je: selský rozum to rozsoudí...

Možná stojí za vážnou otázku směrem k vládě: když v Rusku nastala internetová svoboda v okamžiku, kdy data převzalo domovské Rusko a USA utřely nos, proč totéž neudělat u nás, aby nás přestali z USA šmírovat a poručníkovat? (Vzpomínáte na to divadlo Američanů o cenzuře, když Rusové data svých občanů zablokovali a majitelé účtů se stali pro USA nedostupnými?)

 

Po všech zkušenostech z posledních týdnů včetně Prahy uznávám, že musím malinko korigovat svůj názor vůči čínským občanům. Pozor, nikoliv k ekonomice, ale k policistům. Musí jejich agresivitě čelit tvrději. Nejsme jejich kolonie.  A o ekonomice v dalším z příštích dílů.