To by nevymyslel ani George Orwell: klimatická Gréta zaječela v OSN, rozklepala se jí zuřivostí brada a i Bůh ji vyslyšel. Do Spojených států dorazila vlna ledového arktického vzduchu, která přinesla pokles teplot k historickým minimům. V úterý tak zůstaly zavřeny školy a studenti nemohli vyhlásit ani stávku proti horku.

 

Ve Spojených státech udeřily silné mrazy. Při nehodách na zamrzlých silnicích zemřelo už pět lidí včetně osmileté dívky. Meteorologové předpovídají, že pokles teplot bude pokračovat i v následujících dnech. Informuje o tom BBC. Ale Greta Thunbegová by zamrzlá z horka snad být neměla. Teplotní rekordy byly zaznamenány ve státech Kansas a Illinois. V Garden City bylo naměřeno -18 stupňů Celsia, v Chicagu a Indianapolis se teploty pohybovaly okolo -13 stupňů Celsia.

Zaznamenán byl podle BBC i nejvyšší denní přival sněhu v historii. Zimní nadílka se objevila ale i ve státu Texas poblíž hranic s Mexikem. V této oblasti se slabé sněžení obvykle objevuje až v polovině ledna.

Ve státě New York množství napadaného sněhu překonalo 77 let starý rekord. V Montaně zase naměřili 30 stupňů pod nulou. Další teplotní rekordy padly ve státech Kansas a Illinois.

Nejchladnějším místem bylo v pondělí městečko Malta na severu Montany. Meteorologové tam naměřili –31 stupňů Celsia.

 

Ohřeje se Klimatická Greta v Evropě? Nebo si zaplave do Austrálie? Někde snad to klimatické teplo bude. Večer prý odplouvá...