Vytisknout

Podvodníci běhají s teploměry, hledají rekordy a děsí občany, aby následně vybírali miliardy od nejchudších. Skutečnost je však jiná: zatímco prakticky v celé Evropě nadále panuje nezvykle teplá zima, pomezí Kanady a Spojených států již déle než týden sužují hluboké mrazy. Podprůměrným teplotám, i více než 10 °C pod normálem, se však nevyhnuly ani státy omývané vodami Mexického zálivu.

 

Takže když prezident Trump s "globálními oteplovači" vyrazil dveře, věděl přesně, proč.

METEOPRESS

Ve středu 19. února v ranních hodinách Evropa hlásila teploty převážně mezi 2 až 6 °C a výjimkou nebyla ani Skandinávie.

Na druhém břehu Atlantického oceánu byly teplotní podmínky o dost odlišné. Do země javorového listu středeční ráno přineslo nejčastěji -20 až -35 °C. Regina, druhé největší a hlavní město kanadské provincie Saskatchewan, kolem 3. hodiny zaznamenala -30,5 °C. Momentálně jde o největší extrém tohoto měsíce.

Do velmi mrazivého rána se probudili i Američané. Příkladem ve Fargu, největším městě Severní Dakoty, teplota spadla k -26,7 °C, v International Falls na severu Minnesoty dokonce k -28,3 °C. Tyto hodnoty jsou silně podprůměrné.

Zima v tom pravém slova smyslu za oceánem začala v polovině předešlého týdne. Nad americko-kanadskou hranicí a Severním ledovým oceánem se nacházel střed mohutné tlakové výše. Obě tlakové výše vlastně tvořily jednu ohromnou tlakovou výši, táhnoucí se od severního pólu až k severnímu Texasu. Po přední straně této ohromné tlakové výše, zčásti rovněž po zadní straně tlakové níže postupující přes Spojené státy k severovýchodu, až do Mexika pronikl chladný, původem arktický vzduch. V  noci na sobotu 15. února proto mrzlo skoro v celých Spojených státech. K nejchladnějším místům patřilo minnesotské International Falls s teplotou  -31,7 °C (přes den pak nanejvýše -5,0 °C). Pod -30 °C teplota zamířila také na opačném konci Minnesoty, v Rochesteru minulý pátek naměřili až -31,1 °C. V rámci 14. února jde o nejextrémnější hodnotu za celou dobu měření (od r. 1886), překonán byl rekord z roku 1951, a to -30,6 °C.

 Celé zde: Kanadu i sever Spojených států svírají silné mrazy

 

Související

Žádné globální oteplování neexistuje, pouze lokální, hlavně evropské

Oteplování planety, nebo jenom počasí blázní? V Denveru z +23°C na -17°C

Koronavirus, genderismus, klimatismus, komunismus, fanatismus

Hrůza globálního oteplování, nebo umělá panika na okrádání občanů?

Klid, my žili v době hippies, dneska řádí děti kolem Grety. No a co?

Plísně a houby děsivě útočí na milého broučka (kůrovce) v lesích. Dělají si z nás legraci? Vážně klesla cena dřeva o 50%?