Stále silněji se ozývá nejen z Krymu, že měl li by být Krym odtržen od Ruska, který byl vždy jeho součástí a díky ruské turistice Krym bohatl, mělo by se východní Německo odtrhnout stejně tak od západního, kde jsou dokonce sílící tlaky, že jim to spolu neklape a sílí i pocit, že za socialismu se východní Němci měli lépe, než dnes.

 

Asi už by si Merkelová na pozadí Kosova, Ukrajiny a Katalánska měla dávat pozor na jazyk a měřit všem stejně, jinak se jí to bude stále silněji vracet.

 

Na Krymu odpověděli Merkelové, jež srovnala poloostrov a Ukrajinu s rozděleným Německem

Poslanec krymské Státní rady Vladislav Ganžara se v rozhovoru pro RT vyjádřil ke slovům německé kancléřky Merkelové, která ve své odpovědi na otázku o příslušnosti Krymu odkázala na sjednocení Německa.

„Jsou to nesrovnatelné věci, protože znovusjednocení Krymu s Ruskem bylo výsledkem projevu vůle Krymčanů, kteří po celou dobu, co byl poloostrov součástí Ukrajiny, si přáli vrátit zpět. Pokud půjdeme do historie, jak to dělá paní Merkelová, tak ji připomeneme, že to bylo až v roce 1954, kdy byl Krym na základě svévolného rozhodnutí Nikity Chruščova připojen k Ukrajinské SSR. Do té doby byl Krym stovky let součástí Ruska," řekl Ganžara.

Krymský poslanec dále dodal, že spekulování evropských politiků o této otázce je nepřijatelné.

„Německo se sjednotilo kvůli tomu, že šlo o objektivní historickou realitu. To samé je i v případě znovusjednocení Krymu s Ruskem — jedná se o nastolení historické spravedlnosti. Bohužel však stále pokračuje spekulování evropských politiků a byrokratů na téma krymské otázky. Z tohoto hlediska pochybnosti, kterých se dopouští Merkelová, jsou nepřijatelné," uzavřel Ganžara.

 

Krym předal Nikita Chruščev Ukrajině v roce 1954.