1; V Arménii byla vytvořena nová vláda. Prezident Arménie Armen Sarkisjan jmenoval všechny ministry nové vlády.

2; Ukrajinská armáda v sobotu večer zahájila dělostřeleckou palbu na pozice Luganské republiky. Informovalo o tom zastoupení Luganské republiky ve Společném centru pro kontrolu a koordinaci příměří.

3; Ukrajinská armáda ostřelovala Gorlovku. Byla zraněna žena. Podle upřesněných informací šlo o palbu z prostředků těžkého dělostřelectva.

4; USA vyzvaly Ukrajinu, aby vyšetřila útoky na Cikány. V USA si myslí, že tolerance vůči menšinám musí být na Ukrajině klíčovou hodnotou.

5; Izraelské letectvo zaútočilo na pásmo Gazy. Letadla zlikvidovala tunel vykopaný směrem do Izraele v severní části pásma Gazy.

6; Ruští pohraničníci informovali o zadržených ukrajinských pytlácích. Poznamenává se, že rybáři včetně jejich plavidla byli dopraveni do přístavu Ejska pro zjištění identity a rozhodnutí o dalším postupu.

7; Masová otrava školáků v Čerkassech mohla být diverzí, spekuluje SBU. Trestní řízení ve věci otravy školáků čerkasské školy vyšetřuje národní policie.

8; Samojlova vysvětlila neúspěch na Eurovizi. Ruská zpěvačka Julija Samojlova komentovala své vystoupení. Politické pozadí v tom nevidí.

9; Útok v Paříži. Muž s nožem zaútočil na kolemjdoucí. V důsledku útoku zemřel jeden člověk a tři byli vážně zraněni.

10; Izraelská armáda vysvětlila raketový útok na Pancir v Sýrii. Informovali o tom dnes před novináři v armádní tiskové službě.

11; Prostě si udělali ostudu. „Nezlob se na zrcadlo, máš-li křivou hubu...“. Marija Zacharova usvědčila ukrajinské ministerstvo zahraničí ze lži. Marija Zacharova zveřejnila důkazy o tom, že ukrajinské ministerstvo zahraničí organizovalo akci na téma propagace lživých informací.

12; Britské účastnici Eurovize sebrali mikrofon přímo na jevišti. Neznámý muž se pokusil zmařit vystoupení zástupkyně Velké Británie ve finále Eurovize.

13; Studenti ukrajinské univerzity byli vysláni na praxi na Krym. Podle slov rektora bylo rozhodnutí o vyslání studentů konzultováno s SBU.

14; Prusku předpověděli několik desetiletí prvenství v exportu ropy a plynu. Analytici si myslí, že v roce 2040 bude Rusko exportovat 9 milionů barelů ropy za den.

15; Byl vyhlášen vítěz Eurovize 2018. Stala se jím soutěžící z Izraele Netta s písní Toy. Soutěž se poprvé konala v Portugalsku v aréně Altice v Parku Národů.

16; Doněcká republika: Alexandr Borodaj se stal čestným občanem Republiky. Alexandr Zacharčenko předal vůdci ruských dobrovolníků upomínkové hodinky.

17; Brazilského obránce Luganské republiky čeká v Kyjevě pomsta nacistů. Příběh potomka starověrců, který bojoval v Donbasu, na nějž zapomněly čtyři státy, na nějž ale nezapomněli banderovci.

18; Státnímu departmentu USA hrozí únik mozků. Odchod diplomatů ze Státního departmentu USA za Donalda Trumpa získal rozměry, které již vyvolávají obavy, píše Foreign Policy.

19; V USA informovali o nesmrtonosnější ruské stíhačce. Komentátor časopisu The National Interest Zachary Keck označil Su-35 za nesmrtonosnější ruskou stíhačku.

20; V Kišiněvě začíná bitva o Moldávii. Tento měsíc poznamená celý rok, protože na podzim vyprší mandát moldavského parlamentu.

21; Ruská vlajka nad Kyjevem. V roce 1919 obyvatelé Kyjeva sledovali obrázek, jaký neznali od dob osvobozenecké války Bogdana Chmelnického.

22; V Deyr az-Zauru probíhají boje mezi ozbrojenci koalice USA. Kurdové vyhrožují Arabům leteckými údery NATO. Je možné, že pro obyvatele Abú Hammámu jde už jen o hodiny.

23; Je třeba překovat vědomí Ukrajinců. V Kyjevě našli náhradu za „vymyšlené“ hrdiny Velké vlastenecké války. Na Ukrajině se objevili noví „hrdinové“ – policisté a účastníci vojenských operací v Donbasu. Mají vystřídat staré hrdiny z Velké vlastenecké války.

24; S překvapením a hořkostí uznaly USA obrodu ruské armády. Analytik výzkumného oddělení NATO oznámil obrození ruské armády.

25; Překvapivá paralela: V Británii srovnali Trumpa s Jelcinem. Kroky amerického prezidenta Donalda Trumpa na mezinárodní scéně připomínají politická rozhodnutí Borise Jelcina.

26; Úder na Írán. Nová dohoda nebo velká válka. Vyostření na Blízkém Východě – tentokrát kolem Íránu – přineslo zisky vývozcům ropy díky rychlému růstu cen.

27; CNBC srovnal nadzvukové rakety Ruska USA a Číny. Už dříve se psalo, že Pentagon vyčlenil 928 milionů dolarů na vytvoření prototypu nadzvukové rakety s plochou dráhou letu pro americké ozbrojené síly.

28; Přítok Něvy v Petrohradě získal krvavě rudou barvu. Červenou barvu získala řeka Murzinka, která je levým přítokem Něvy.

29; Ukrajinský účastník Eurovize kousl redaktorku. Zpěvák Melovin, který zastupuje Ukrajinu na soutěži Eurovize 2018 kousl během rozhovoru redaktorku do ramene.

30; Útočník, který napadl kolemjdoucí v Paříži, byl označen za Čečence. Muž při sobě neměl žádné doklady, ale vyšetřovatelé zjistili jeho identitu pomocí otisk prstů.

31; Ukrajinská armáda za posledních 24 hodin sedmkrát ostřelovala Luganskou republiku. Ostřelována byla městečka Kalinovo a vesnice Želobok a Znamenka.

32; V Luganské republice oslavili Den Republiky. Před čtyřmi lety 12. května 2014 byla vyhlášena státní suverenita Doněcké a Luganské lidové republiky.

33; Trump děkuje Severní Koreji za uzavření jaderného polygonu. Úřady Severní Koreje se rozhodly uskutečnit uzavření jaderného polygonu Pchungeri.

34; Další ukrajinská televizní stanice hned po Interu útočí na nacisty. Na Ukrajině se pokoušejí udělat z hitlerovských pomahačů národní hrdiny kvůli rozdělení společnosti, kterou je pak snazší řídit.

35; Ukrajinští hackeři zaútočili na stránku místních voleb v USA. V USA byla odhalena fakta cizího vměšování do činnosti stránky místních voleb v Tennessee.

36; Rusko nepotřebuje „neviditelné stíhačky“. Má daleko spolehlivější zbraně, píše The National Interest. V případě vojenského konfliktu se Rusko může opřít o své protiraketové systémy S-400 a rakety s plochou dráhou letu Ch-101 a Ch-102.

37; Čína testuje letadlovou loď vlastní výroby. První čínská letadlová loď vlastní výroby byla spuštěna na zkušební plavbu.

38; Jak se Černomořská flotila stala silou, se kterou je třeba počítat. Černomořská flotila se několikrát dělila, rozřezávala a potápěla, dusili ji blokádami a přiškrcením financí, ale za každou ranou osudu následovalo obrození.

39; Byl zjištěna totožnost teroristy, který 12.5. spáchal útok v ulicích Paříže nedaleko budovy pařížské opery. Jedná se o Čečence Chamzata Azimova narozeného v roce 1997. V roce 2010 získal francouzské občanství na základě údajného politického pronásledování ve své vlasti. Muž včera s výkřiky Allah Akbar útočil na kolemjdoucí. Jednoho člověka zabil a osm poranil. Útočníka zneškodnila policie.

40; Ohniskem klíšťové encefalitidy bylo zjištěno na elitní Rubljovce u Moskvy. Za poslední měsíc do ruských nemocnic přišlo už kolem čtyř tisíc pacientů pokousaných nebezpečnými parazity.

41; Ukrajinská armáda utrpěla další ztráty v Donbasu, hlásí štáb okupačních sil. Vojenský konflikt rozpoutaný Kyjevem sklízí svou krvavou žeň.

42; Ukrajinský konzul v Německu se ukázal jako otevřený fašista, který vyzývá k novému Holocoaustu. Nacismus stále hlouběji proniká do všech sfér ukrajinského státu, referuje ve svém videoblogu Anatolij Šaríj.

43; Pro výbuchy u kostelů využili teroristé dětské sebevražedné atentátníky. Teroristé,kteří spáchali teroristické akty u dvou křesťanských kostelů v indonéském městě Surabaja, využili děti jako sebevražedné atentátníky.

44; Žonglér z ukrajinské armády přišel o ruku během předvádění akrobacie s granáty. V řadách ukrajinské armády se zvyšuje množství nebojových ztrát v důsledku nedodržování elementárních pravidel bezpečnosti.

45; V Kerči byl zahájen provoz na přivaděči ke Krymskému mostu. V současné době specialisté provádějí zkoušky povrchu různých úseků mostu.

46; Krymskotatarský Medžlis dal Porošenkovi tvrdé ultimátum, aby uznal Krym za tatarský.

47; Masakr v Sýrii. Ruské letectvo vysledovalo vysokou koncentraci sil ozbrojenců, a syrské ozbrojené síly je změnily v popel. Informoval o tom armádní zdroj, který poskytl i video z akce.

48; Kadyrov informoval o Čečenci, který spáchal masakr v Paříži. Pachatel se v Čečně narodil, ale odpovědnost za to, že se Chamzat Azimov dal na dráhu zločinu, je na Francii, kde dospíval. Formování jeho osobnosti, názorů a přesvědčení probíhalo ve francouzské společnosti. Kadyrov zároveň vyjádřil soustrast obětem masakru a jejich blízkým.

49; USA slibují poskytnout KLDR záruky bezpečnosti výměnou za odzbrojení. Trump a severokorejský prezident Kim Čong-un mají v úmyslu projednat jaderné odzbrojení KLDR na summitu v Singapuru 12.června.

50; Byly zveřejněny unikátní záběry, jak vlak v Chabarovském kraji projel skrz hořící les. Na záznamu pořízeném z kabiny lokomotiv je vidět, jak vlak vjíždí do zóny zachvácené lesním požárem.

51; V USA označili ruské roboty-tanky za revoluční zbraň. Ruské robotizované tanky byly prý již otestovány v boji.

52; V České republice informovali o tajné cestě Skripala do Prahy. České tajné služby nijak nespojují tato fakta s jeho otravou.

53; Jadrná dohoda zůstává v platnosti navzdory vůli USA, říká prezident Íránu. Íránský prezident prohlásil, že Írán zůstává stoupencem dodržování jaderné dohody z roku 2015, pokud budou zajištěny jeho zájmy.

54; Americký zápasník UFC se nechal mučit, aby podpořil kandidátku na funkci šéfa CIA. Zápasník zveřejnil v sociálních sítích video, na kterém mu jeho přátelé zalévají ústa a nos vodou a kladou mu různé otázky.

55; Premiér Izraele vyzval všechny země světa, aby přesunuly svá velvyslanectví do Jeruzaléma. Premiér také předal velvyslanci USA v Izraeli Davidu Friedmanovi certifikát vděčnosti v souvislosti s přesunem velvyslanectví.

56; Ukrajinská armáda ostřeluje Gorlovku. Informuje o tom šéf administrativy Gorlovky Ivan Prichoďko.

57; Vojenský korespondent si trochu vystřelil z islamistů v Rastanském kotli v Sýrii. Podařilo se mu vybrat nejméně radikální džihádisty a popovídat si s nimi.

58; USA mohou zavést sankce proti evropským společnostem. Trumpův poradce vyjádřil naději, že země Evropy pochopí, že je v jejich zájmu souhlasit s postojem USA.

59; Volkerovi byly rozšířeny pravomoci před jeho cestou na Donbas. Zvláštnímu představiteli Státního departmentu USA pro záležitosti Ukrajiny Kurtu Volkerovi prodloužili a dokonce rozšířili jeho pravomoci.

60; „Tankový specnaz“ dostal „raketové monstrum“ postavené na bázi T-72. Informuje o tom reportáž ze Sýrie.

61; Útok ve Lvově. Zločinec těžce zranil nožem policistku. V neděli 13.května v době vyšetřování dopravní nehody jeden z řidičů bodl nožem policistku.

62; Cizí území. V Kyjevě prohlásili, že Ukrajina Krym nepotřebuje. Spisovatel a politický činitel Vasilij Škljar prohlásil, že Ukrajina Krym nepotřebuje, protože poloostrov je „cizí teritorium“.

63; V kyjevské restauraci zbili syna opozičního poslance. Policie zadržela jednoho z účastníků incidentu, ale neuvádí se, o koho šlo.

64; Ukrajinské ministerstvo zahraničí prověří úroveň antisemitismu v příspěvcích svého konzula v Hamburku. Informoval o tom ministr zahraničí Pavel Klimkin na své stránce ve Facebooku.

65; Odstoupení USA od íránské jaderné dohody přijde Spojené státy draho, říká bývalý šéf CIA. USA vypověděly Společný univerzální plán akcí s Íránem a oznámili opětovné zavedení sankcí proti této zemi.

Zdroj: rusvesna.su