Iniciativa Zdravé fórum, pod kterou je podepsaná řada osobností, jako například kardiochirurg profesor Jan Pirk, primář docent Martin Balík, advokát Tomáš Nielsen či epidemiolog profesor Jiří Beran. Petici jen do polovinu dubna podepsalo více jak 16 tisíc lidí.

Návrh na projednání petice nepodpořili jak vládní poslanci, tak představitelé Pirátů, STANu i koalice SPOLU.

Podle signatářů petice není možné chránit malé procento populace tak, že se zničí životy všech ostatních. „Drastické vládní kroky mají nedozírné dopady na všechny občany a zvláště nižší příjmové skupiny. Ohromné škody jsou už nyní nejen v majetkové, ale také ve společenské, rodinné, kulturní a psychické rovině všech obyvatel země. Chaotická vládní opatření neustálého uzavírání a rozvolňování celé země, kvůli nemoci s relativně nízkou smrtností, nejsou nadále možná a dlouhodobě udržitelná,“ píše se v úvodu petice. 
 
Stejně rozhořčený z verdiktu poslanců je také místopředseda hnutí Trikolóra Jan Tesař. „Poslanci hrají různé hry, ale na jednom se shodnou. Kšeft je kšeft a o to jde až na prvním místě. Na nějaké zdraví a zájmy dětí, rodičů i škol kašlou. Tak to reálně je a uvidíte, že stejně nakonec dopadnou i ty hry s pádem vlády. A to mluvím zejména o ODS, která se tady lživě vydává za pravici, což už dávno neplatí a jen na lidi hraje falešné hry na dobro a zlo,“ nebral si servítky Jan Tesař.