Naši milí přátelé v Katalánsku, víme, že oficiální stanovisko České republiky je jiné jako všude, kde svátost Evropská unie má neomylné slovo.

 

Španělský premiér Rajoy po schválení rezoluce o nezávislosti Katalánska vyzval Španěly ke klidu. Uvedl, že vláda obnoví ústavní pořádek v Katalánsku, a svolal zasedání španělské vlády. Prý udělá vše, aby peníze dál do Madridu šly!

 

Katalánsko je díky turistickému ruchu a průmyslu nejbohatším španělským regionem. Na HDP Španělska se podílí asi 20 procenty, má nejvyšší HDP z autonomních oblastí Španělska, na exportu ze Španělska se podílí čtvrtinou. HDP Katalánska se pohybuje kolem 215 miliard eur (přes 5,5 bilionu korun), což je například více než HDP celého Řecka.

Přesto si muselo vzít půjčky, aby mělo na výpalné pro celé Španělsko.  Je jasné, že slepice, která snáší zlatá vejce, na svobodu nemá nárok. Pouze visí ve vzduchu otázka, zda je to demokracie, co žádá lid. 

 

 

Česká republika podle dnes vydaného prohlášení ministerstva zahraničí jednoznačně podporuje dodržování ústavy jako základního zákona demokratického státu, jenž zaručuje práva a svobody všem jeho občanům. Vyhlášení katalánské nezávislosti, jakož i předchozího referenda, je v jasném rozporu s platnou španělskou ústavou.

 

Samozřejmě je to fraška: pokud o odtržení Katalánska budou hlasovat ti, co z jejich odvodů a výpalného tyjí, umí si někdo představit, že by hlasovali tak, že výpalné odmítnou? A přesně takto postupuje vláda v Madridu a totalita Evropské unie dostává zelenou, zatímco lidé napříč Evropou šílí.

 

Jak dlouho ještě?