Představte si, že vám na oficiálním inzertním serveru zakážou inzerovat a vynadají do nácků. V textu totiž uvedete velmi znepokojivé a pobuřující sdělení: "Hledáme muzikanty se zdravým vlasteneckým cítěním".


Dlouho jsem přemýšlel, jestli mám tuto perličku vůbec publikovat, protože mi přišla spíše k smíchu, ale na radu přátel jsem se rozhodl, že o tom přeci jen napíši. Představte si, že vám na oficiálním inzertním serveru zakážou inzerovat a vynadají do nácků. V textu totiž uvedete velmi znepokojivé a pobuřující sdělení: "Hledáme muzikanty se zdravým vlasteneckým cítěním".

 

Žádné výzvy k násilí, žádná sprostá slova, nic takového!

 

Nevěříte? Také jsem nemohl uvěřit vlastním očím a považoval jsem to za vtip některého z mých kamarádů. Tento můj původní dojem se však ukázal chybný. Termín ́vlastenecké cítění ́ byl redakcí nekompromisně zařazen mezi sprostá slova a to i navzdory uvedenému upřesnění, že tím máme na mysli cítění nikoli patologické a přehnané, ale přirozené a ZDRAVÉ. Navíc pak ještě v e-mailu samotní cenzoři ohodnotili uvedený inzerát velice slušně - je to ́vlastenecká PÍ.OVINA ́!

Znáte ten pocit? Ano, tady už začíná něco pořádně smrdět.. Ani bolševik za totáče si nedovolil něco takového vypustit ze svých totalitních úst, neboť by ho lid vynesl v zubech možná ještě dávno před Listopadem 89. Dnes je ovšem situace odlišná - zatímco minulí komunističtí totalitáři alespoň uznávali u svých porobených obyvatel pojem vlast a národ, současný trend již vede k jednoznačné likvidaci těchto pojmů v mysli lidí již od útlého věku.

Tohle je výsledek. Nový EUročlověk je tak již naočkován, že to ani nemusí dostat befelem z Bruselu nebo od Evropské komise. Program byl úspěšně nainstalován a určuje chování subjektu bez dodatečných povelů řídícího systému.

Máme sice ve zvyku se podobným e-mailům zasmát, ale poslední dobou začínám mít obavu, aby nám ten úsměv jednou nezamrznul ve tváři...

 

Zveřejněno se souhlasem autora

Fr. Filip Dvořák

(autor je publicista, rocker a dobrodruh)

https://www.facebook.com/frantisekfilip.dvorak

frantisekfilipdvorak.blog.idnes.cz