Jakoby se na scénu vrátil dávný vtip: Slečno, viděla jste Lohengrina?" Neviděla, neslyšela a jestli ho vytáhnete, tak vás přes něj plácnu..." No tak přátelé z Německa. Když se senátoři rozhodli, že novičok neexistuje a prezident Zeman je skoroeuropejský vlastizrádce, tak zase v akci "Skripal a novičok" přišel další zvrat. Německá tajná služba BND získala  v devadesátých letech z Ruska vzorky této látky, které poskytla spojencům včetně Velké Británie. 

 

Dejme slovo raději diskutujícím na Seznamu či na Novinkách.


Petr Novák, Cheb

Buďte bez obav. Další zpráva z Anglie potvrdí že tehdy ten Novičok co dostali od Němců měl číslo A 456 a že ten použitý A 234 na Skripala má jenom Rusko.

 

Petr Šárka, Praha

Jsem zvědavý, zda bude v Německu podobné pranýřování za tuto informaci, jako v ČR kamenují prezidenta Zemana.
Tohle má totiž podstatně větší grády!!!
Zdalipak se ti naši pomatenci "vrhnou" na Německo a budou říkat, že ohrožuje stabilitu NATO a že vlastně staví spojence do trapné situace.
Co na to náš přihlouplý senát?

 

Jaroslav Smajdor, Ostrava

Novinky,jak můžete napsat že Skripalovi byli otráveni novičokem,když angláni nedodali jediný důkaz o tom že se jedná právě o tuto látku? A pokud je novičok desetkrát silnější než VX tak jak to,že jesou Skripalovi naživu? Přestaňte už lhát k čertu!!!! Jste jednostranně zaměřený protiruský plátek který pomocí cenzury zašlapává všechny odlišné názory. Otisknete jen to co se vám líbí a ještš si to upravíte. Měli by jste být zbaveni novinářské licence.

 

Vlastimil Lepka, Letovice

už je to docela otrava, co řekne Rusko se potvrzuje jako pravda, co řekne Západ jako dětinská a nebezpečná lež. Ovšem naši zaťatí odpůrci Ruska a Zemana budou blábolit do úpadu, že ať je to ja je to, mlže za to Zeman a Rusko nebo spolu.

Co myslíte, žijou ještě Skripalovi v péči amerických či britských tajných služeb? a pokud ano, jak dlouho ještě než je postihne nějaká fatální nehoda?

 

Jan Kyanka, Kopřivnice

Němci jen potvrdili to co říkají Rusi. Novičok mohl použít kdokoliv.Byl vynalezen v Rusku ale všechny vyjmenované státy jej testovaly.Obviňovat Rusko je stejná blbost jako obvjňovat Čínu z rozpoutání všech válek proto že vynalezli střelný prach nebo Nobela že vynalezl dynamit.

 

 Podle informací, které shromáždili novináři německých médií, nabídl v 90. letech německé rozvědce spolupráci jistý ruský vědec, který se na vývoji novičoku v Sovětském svazu podílel. Později se mu podařilo do Německa vzorek této nervově paralytické látky propašovat. Nejpozději od konce 90. let tak podle německých médií měli k dispozici vzorek novičoku a informace o jeho složení nejen v Německu, ale i v USA, Británii, Francii, Nizozemsku a Kanadě. Právě díky úspěšné spolupráci německé BND s ruským vědcem tak podle německých médií mohla mít Británie k dispozici protilátku, kterou použila při léčbě Sergeje a Julije Skripalových. Před veřejností se kancléř rozhodl existenci nervově paralytické látky zamlčet, aby nezatížil svůj dobrý vztah s ruským prezidentem Borisem Jelcinem. Což v překladu znamená:

 

 Britská vláda tvrdí, že za útok v Salisbury je s největší pravděpodobností odpovědné Rusko. Moskva obvinění opakovaně odmítla a několikrát uvedla, že obdobnou látku mohly vyvíjet země jako Británie, Švédsko, Česko nebo USA. Český prezident Miloš Zeman před časem prohlásil, že se novičok v malém množství vyráběl i v Česku.

 

A jsme u úvodního vtipu, který nám naservíroval excelentní senátorský výbor: novičok zde nikdy nebyl, nikdo ho neviděl a kdo to prozradí, ohrožuje bezpečnost naší republiky.