V čím zájmu je zločinná, umělá cena bytů v Praze a následně v celé České republice? Kdo manipuluje s cenami bytů jako v Británii banky v kauze "LIBOR a EURIBOR"? Komu jdou do kapsy obrovské zisky? Politikům, či developerům? Ale vrchní státní zástupce Zeman bude stíhat na internetu ty, kteří na to budou nadávat!

 

BLÍŽÍ SE VOLBY, TOTO JE V PRAZE I V ČESKÉ REPUBLICE

ZÁKLADNÍ KRITÉRIUM VČETNĚ VYLOUČENÝCH LOKALIT!

 

 

Počet chybějících bytů v Praze se za poslední tři roky ztrojnásobil na 22 000. Vyplývá to z analýzy společnosti Deloitte. Podle strategického plánu (prý dle developerů) potřebuje Praha roční výstavbu zhruba 6000 nových bytů, aby uspokojila zvyšující se počet obyvatel metropole. Zároveň by měla obnovit minimálně procento ze svého bytového fondu. Přitom jenom domů, které jsou neobydlené, je kolem 7000, což je v součtu asi 12 000 bytů.

 

A nyní se podržte pevně, nebo si sedněte: podle posledního sčítání statistického úřadu bylo jenom v Praze neobydlených bytů 61 519 !, z nichž 4064 bylo k bydlení nezpůsobilé. Tudíž Praha měla přebytek cca 57 000 bytů! Dnes je situace ještě horší! Kdyby začaly sloužit ke svému účelu, cena nájmů by byla kolem 5000 Kč (dnes až 30 000 na 3+1) a malometrážních bytů by byla kolem 2000 Kč. Cena bytu by se pak pohybovala kolem 1 milionu korun (samozřejmě podle kvality a lokality) Dnes stojí 5 milionů a víc!

 

Opět se ptáme: v čím zájmu je tento kolosální podvod?

 

Pokud jste Pražák a vyznáte se v Praze, každou minutu narazíte na prázdný byt, využívaný k jiným účelům, než byt má sloužit. Přesto bývalá vláda v čele s ministrem za ČSSD Chovancem a Krnáčová jako primátorka za ANO nehledaly cestu, jak tento podvod a vydírání zastavit. Proč? A proč ani nyní vláda či vedení Prahy nemá zájem tvrdě zakročit a pomoci lidem?

 

Dnes již skoro každý dům v Praze má minimálně i jeden "svůj hotelový byt", kde se skupiny rádoby nájemníků střídají v různých intervalech, zatímco sousedé pláčí.  Mnohde mizí nájemníci a je to úžasný byznys mimo zákon. A MMR nic, mlčí jak hrob. Slovenka Krnáčová mlčí jak hrob a nabízí developerům urychlení výstavby. Proč? Proč to samé nabízí i Slovák Babiš ze stejné strany? A jak je možné, že se vyplatí přímo na "skvělých adresách" přehodit přes okna plachty s reklamou a za nimi udělat kanceláře, sklady a další prapodivné využití, zatímco staří nemají ani na šílený nájem a mladí se k bytu nedostanou stejně tak, jako za komunistů, kdy rodilí Pražané čekali na byty (ne-migrační či ne-komunistické náborové) i dvacet let?

Na mnoha místech jsou původní byty překryty touto šílenou reklamou. Vážně tam lidé bydlí?

 

Dále jsou v mnohých bytech kanceláře, které samozřejmě nesplňují svůj účel bydlení. Současně ani Praha neví, kolik bytů je neobydlených, sloužících k různým účelům dokonce i na erotické pobavení návštěvníků Prahy. (Například při Prague Pride)

 

A třetí, která už lze doložit i číselně

Zhruba každý stý pražský byt se letos už objevil v nabídce největší světové burzy krátkodobých pronájmů jménem Airbnb. V Praze se to týká více než 18 tisíc bytů, lákadlem pro majitele je podstatně vyšší výdělek, než kdyby byt pronajal zájemci o dlouhodobé bydlení. „Do české ekonomiky jsme jen loni přivedli téměř 400 milionů eur,“ chvástá se pro INFO.CZ Anita Rothová, hlavní analytička firmy. Podle ní patří Česká republika k jedněm z nejpopulárnějších zemím regionu Střední a východní Evropy. 

 

Původně to však bylo myšleno tak, že řádný uživatel, který odjede na dovolenou, za byt musí stejně platit a tak tuto dobu využije k pronájmu. Nebo když jsou volné pokoje v bytě, kde zbyl např. důchodce, tak jako přivýdělek. Což asi byl původně skvělý nápad, vznikající spontánně ve velkoměstech či přímořských bytech. Bohužel se to totálně zvrhlo a vznikl z toho vysoce ziskový systém, který v podstatě vydírá obyčejné lidi a dnes především mladé, kteří díky tomu nemohou dosáhnout na cenu nájmu, nebo bydlení!  A důchodce vyhání'

 

Je tedy možné, že stát tím získal výši peněz, na Info.cz uvedené. Služba Airbnb, díky které si turisté od místních mohou pronajmout krátkodobé ubytování, loni přinesla do české ekonomiky přes 10 miliard korun (cca 400 milionů eur). „Turisté svým ubytovatelům za ubytování zaplatili 75 milionů eur, dalších 320 milionů eur pak utratili během své návštěvy,“ říká studie, kterou firma vydala. Bohužel, zatímco stát a Babiš se pyšní, kolik vydělal, mlčí o tom, jak těžce prodělávají obyčejní občané našeho státu. Protože to není jenom problém Prahy, ale následně se rozšiřuje do středních Čech a velkých měst jak tsunami od epicentra.

(Ano, vláda to malinko upravila daňově, ale na úkor normálních, obyčejných lidí, kdy se nájmy a ceny bytů opět zvýšily, protože počet uvolněných bytů se nezvýšil, zatímco Babiš tleskal, jak se mu sypou penízky.)

 

Karlovy Vary si ověřily, že to funguje

A  další nápor je neregulované pronajímání bytů zahraničním dělníkům především z Ukrajiny, kdy na tom podnikatelé těžce vydělávají, (bydlí jich v bytě třeba deset, takže majitel vybere i 40 000 měsíčně) zatímco obyčejní občané trpí neúměrně navýšenou cenou nájmů a bytů, kterou si nemohou dovolit, protože majitelé bytu jsou často spekulanti právě z oněch národů, které sem vláda láká. (A např. známe dřívější zoufalství v Karlových Varech, ale po opuštění klientely z Ruska šly ceny nemovitostí a nájmů prudce dolů)

 

Prý uskrovnit se dá, ale máte li čistý výdělek 20 000 Kč a nájem je 20 000 Kč, tak asi je něco hodně špatně. Nebo důchodce, kterému zvedli nájem na tuto hodnotu a on má důchod 12 000 měsíčně, přitom se nemá kam vystěhovat, protože malé byty obsadili také zahraniční dělníci jako ubytovny. K čemu potom je sociální politika, když cena za "bytové hotely" je stejná, jako za sociální bydlení? A majitel si říká o násobnou cenu hotelovou, takže běžný občan je v kleštích?

Samozřejmě cesta je: každý bytový prostor v bytové zástavě zneužívaný k šíleným ziskům zaevidovat a nasadit na něj speciální daň, aby se kanceláře vrátily do kancelářských prostor, dělníci do ubytoven za ubytovací cenu a tím vrátit 60 000 bytů zpět ke svému účelu. Airbnb dovolit maximálně v délce průměrné dovolené na byt, což odpovídá 35 dnům v roce a ceny bytů se vrátí tam, kam patří: stejně jako v Karlových Varech, odkud zmizeli oligarchové z Ruska a ceny se vrátily zpět do normálu.

Je totiž pravděpodobné, že developerská lobby si u politiků zařídila, aby nikdo tento stav nereguloval (což u bytové otázky jako jedna z mála věci v tržním prostředí být má) a tím vznikl obrovský tlak na likvidaci zeleně, parků, odpočinkových zón a tichých proluk a současně na obrovský vzestup cen. A známe jak z USA, tak ze Španělska či Turecka katastrofy, když konjuktura opadne a byty se vyprázdní. Dokonce jsou neobydlená celá sídliště. Pak se trh z byty zhroutí, lidé, co si vzali půjčky nemají na splátky, propouští se a počet sebevražd narůstá.

A právě tato bytová politika na zisk developerů patří k největším zločinům posledních let, vznikající po roce 2000. Není malý počet bytů, naopak je převis, ale někdo nahrává zisku k developerům, či nadnárodním korporacím, zatímco český občan ostrouhá. Přitom se všichni prsí sociální politikou. Bohužel do jejich kapes!

 

 V roce 2018 už začíná mít Airbnb z přestřelení obavy:

 I ve Francii a dalších státech si začali uvědomovat, že tím letí ceny nájmů a nemovitostí nepřirozeně nahoru. Internetový zprostředkovatel turistických pronájmů Airbnb omezil majitelům domů v centru Paříže možnost pronajímat své nemovitosti jeho prostřednictvím na maximálně 120 dní v roce...