Vážený pane premiére Babiši,

Domnívám se, že by se iniciativa na pomoc sirotků paní europoslankyně Šojdrové neměla shazovat ze stolu. Naopak, pomožme jí dokonce s veškerým servisem.

Více než pět desítek rodin vyjádřilo ochotu přijmout  sirotky, což jsou opuštěné děti, které zatím nemají rodinné zázemí. Ze Sýrie… Další lidé nabízejí hlídání, doučování či odbornou psychologickou pomoc. Podle Iniciativy Češi pomáhají, která seznam rodin představila, by bylo účelné uspořádat setkání zástupců vlády, opozice, odborníků i zástupců neziskových organizací. Diskutovat by měli o případných podmínkách přijetí.

 

Připojme se (vláda a my) s prosbou také a využijme nabídky

Je jedno, zda se jedná o sirotky syrské, české, nebo slovenské. Víme, v jak nelidských podmínkách žijí romské děti ve vyloučených lokalitách, především na východním Slovensku. Je jim třeba pomáhat. Zde jsou konkrétní politici, konkrétní rodiny, které se rozhodli sirotky přijmout. Třeba kandidát do senátu Herman, paní europoslankyně Šojdrová, která už „jednoho kvalitně vychovaného syna“ má.

Je sice záhadou, proč tito lidé, tito politici, či tyto ochotné duše už nenabídly svou pomoc dávno, když viděly bezvýchodnou situaci dětí a často sirotků na východním Slovensku, či na severu Čech, ale i když pozdě, tak přece.

 

Má to však malý problém: my, obyčejní občané, stejně tak jako policisté nesmíme evidovat a rozdělovat etnika na romská a majoritní. Proto je třeba požádat o vytipování speciální poradkyni, na kterou paní europoslankyně Šojdrová dostává peníze, aby tyto zoufalé sirotky ve vyloučených, většinou posléze migrující do Čech lokalitách vytipovala a předala příslušným rodinám k výchově, již dnes se o ně hlásící.

Že to není nic nového? Samozřejmě. Natália Blahová - poslankyně napsala: „Státní instituce přiznává, že za hranice exportuje pouze romské děti „Tohle je rasismus v takové formě, jak ho definuje zákon a mezinárodní úmluvy. Dokonce realizovaný státní mocí,“ soudí poslankyně.

Šéfka kritizovaného centra Andrea Císarová ale upozornila, že její organizace žádnou selekci neprovádí. „Centrum si nemůže vybírat. Dostaneme spisy dětí, které na Slovensku nikdo nechce, a to jsou výhradně romské děti,“ řekla serveru topky.sk.

Staršího data například z ROMEA.cz nevládní organizace tvrdí, že je to ještě horší

Problém dětí z Ledců spočívá v tom, že vzhledem k jejich věku a převažujícímu romskému původu nemají příliš šancí na adopci.

Dětský domov Ledce je zahrnut do projektu Startovné do života, který pořádá Nadační fond manželů Livie a Václava Klausových. Do projektu se dosud zapojilo přes 1000 dětí ze 106 dětských domovů.

 

A můžeme si pomoci českým příslovím: tu máš čerte kropáč, kam čert nemůže, nastrčí bábu… Blíží se volby a neviditelná europoslankyně si našla novou parketu. Tak ji využijme a nabídněme.

 

S pozdravem

Petr Pokorný

Obyčejný občan České republiky

 

Komu nabídnout romské sirotky – jmenovitě se hlásí v Iniciativa Češi pomáhají

Jan Hrušínský

Fedor Gál

David Matásek

Eva Hocká

Luděk Niedermayer

Tomáš Halík

František Kostlán

Olga Sommerová

Kateřina Bursíková

Břetislav Rychlík

A další

 

 

 

Vážený pane premiére Babiši:

Vaši poradci asi snadno najdou současné děsivé příklady, kdy prokazatelně děti z těchto komunit nemají šanci na lepší budoucnost. A asi tušíte, co tím výše míním: nabídněte prosím těmto lidem, co se tak hlásí o pomoc sirotkům, či dočasně odloučeným dětem tyto opuštěné romské děti a tím zvýšíte jejich možnost kvalitní budoucnosti a vzdělání. Třeba kandidát na senátora Herman by mohl vychovávat dvě, či tři romské děti. Prostředky na ně má a sám se k těmto dětem z neutěšených poměrů hlásí. A pokud tito lidé nejsou rasově zaměřeni proti Romům, určitě i romská komunita velmi vřele uvítá, zatímco Sýrie to nejen v mezinároddních úmluvách, ale i přímo morálních kodexech syrských zakazuje, jak potvrdila naše skvělá velvyslankyně Filipi, či arabista Pelikán. Pomožme tisícům romských dětí a předejte je rodinám či občanům hlásícím se k "Iniciativa Češi pomáhají".

Upřímně děkuji za zvážení této alternativy a pomoci nešťastným dětem z ulice v Čechách a migrujících i ze Slovenska do severních Čech.

Petr Pokorný

 

 Vážení Romové, nabídněte sirotky ze své komunity. Tito hodní lidé vám pomohou.