Komentář: Bývalý velvyslanec USA v České republice se zálibou v knížecích radách našemu prezidentovi Andrew Schapiro pracuje pro miliardáře a „ekonomického prda“ Zdeňka Bakalu. Je jedním z jeho právníků v případu žaloby podané na podnikatele Pavla Krúpu pro vydírání u amerického federálního soudu, informoval deník Echo24. Zajímavé vyústění, které dokonce Schapira popostrčilo k vtipu roku!
 
 

„Poznal jsem pana Bakalu, když jsem byl velvyslancem v České republice. Vždycky byl hrdý Čech a aktivně podporoval demokratické hodnoty a volný trh. Když mě požádal o pomoc v této kauze, s radostí jsem to přijal,” uvedl podle Echo24 Andrew Schapiro.

Pecka! Ještě mohl jako hrdého Čecha přibalit Karla Schwarzenberga a bylo by vymalováno. Takový vtip by už nepřekonal nikdo. Ostatně doufám, že si výroku všimnou a poukáží na něj i humoristé z nejdůvěryhodnějšího pořadu naší státní televize – Newsroom ČT24.

 

„Hrdý Čech“ Bakala žijící ve Švýcarsku, který dle všeho hrdě vytuneloval miliardy korun z OKD. „Hrdý Čech“ vlastnící vydavatelství Economia, do něhož spadají mimo jiné Hospodářské noviny, Aktuálně, Respekt a video obsah mu dodává DVTV – tedy média vyloženě hrdá na Českou republiku a Čechy.

Zkuste si ostatně přečíst něco od es, jako jsou Martin Fendrych, Jan Lipold, Luděk Navara, Michael Romancov nebo Ondřej Kundra a pochopíte, o čem mluvím… Za zmínku také stojí, že Erik Tabery (Respekt) byl a Daniela Drtinová (DVTV) stále je členkou správní rady Sorosovy tuzemské pobočky OSF Praha. A nic s ničím nesouvisí.

Američtí velvyslanci (nebo alespoň někteří) se zřejmě rádi setkávají s hrdými Čechy podporujícími demokratické hodnoty. Jen já pořád nic, přitom jsem hrdý víc než hrdobec.

 

Za povšimnutí rovněž stojí, že americká ambasáda se v České republice často podporuje „zajímavé“ projekty, nejinak tomu bylo právě za Andrew Schapira. Ať už se jedná o trvalou podporu festivalu „rozmanitosti“ (a nezřídka nevkusu) Prague Pride nebo třeba o sérii přednášek ve Skautském institutu „Média v měnícím se světě“ (2016), z nichž jedné na téma „Dezinformace v médiích“ se chopili renomovaní experti na dezinformace Ondřej Kundra (z Bakalova Respektu; před lety nařčený BISkou ze lží) a Jakub Janda z neziskovky EUropské hodnoty (odkaz na záznam z akce zde). Jak asi taková akce může probíhat, si dokážete představit.

Když se to tak vezme, tak sblížení Schapira s „hrdým Čechem“ Bakalou zase není tak překvapivé.

 

Zveřejněno se souhlasem

 Tomáš Vyoral

 https://prima.iprima.cz/