Ještě k novoročnímu přípitku na ČT. Na první pohled sympatický, v hezkém hávu, ale... Dle všeho do nás bude ČT horem dolem tlačit jedinou správnou pravdu a lásku. Dokladem budíž nekonečná „Palachiáda“ - která chybí jen na ČT Sport.
 

Ale k onomu novoročnímu přípitku/přání na ČT. Pravda a láska (ta jediná správná zajisté), malé děti na pozadí ostnatého drátu, Marta Kubišová...

„Vážení diváci, vstupujeme do roku, kdy oslavíme třicet let svobody,“ otevřel úvodní řeč před přípitkem herec a moderátor Marek Eben, zatímco se za ním rozjasnil Pražský hrad.

„Třicet let úžasných výher, a někdy samozřejmě také proher,“ navázal sportovní komentátor Petr Vichnar.

„Výjimečných událostí, které formovaly naši zemi i náš vlastní život,“ pokračovala Marcela Augustová ze zpravodajství ČT.

 

A co děti? Myslel někdo z vás na děti?

„dobrodružství, splněných přání a snů,“ navázalo mladé děvče, „kdy jsme se mohli svobodně rozletět do celého světa,“ přidal se mladý chlapec, během jehož slov se v pozadí objevilo letadlo vzlétající nad ostnatým drátem, „i do říše her a fantazie,“ dokončili spolu. Ke konci jejich promluvy začala hrát písnička Marty Kubišové „Ať mír dál zůstává s touto krajinou“.

„Třicet let svobodného ducha a vyjadřování se,“ uvedl další gratulant, gentleman, vedle něhož byl záběr na skulpturu Kafkovy hlavy od Davida Černého.

„Třicet náročných, ale opravdu krásných let,“ pokračovala dáma na pozadí zámku Hluboká.

Na závěr se objevili ředitel ČT Petr Dvořák a zpěvačka Marta Kubišová. „Přejeme vám, aby pro každého z vás byl rok třicátého výročí sametové revoluce rokem úspěšným,“ uvedl Dvořák.

Marta Kubišová pak doplnila: „A abychom i v novém roce neztráceli důvěru v pravdu a lásku ke všemu živému.“

 

Bývalý člen KSČ o pravdě a lásce

I když musím uznat, že se tentokrát ČT se svou (pro ni běžnou a do očí bijící) tendenčností držela lehce zpátky, stejně se neubránila. Ano, jde o rok třicetiletého výročí Sametové revoluce, ale nedokážu si představit, že nás budou masírovat (neplést s připomínáním historie) víc než obvykle v poslední dobou dělají.

Chápu, a je to logické, že přípitek pronáší ředitel České televize, ale, alespoň dle mého, chce-li nám sdělovat něco o pravdě a lásce, neměl by minimálně sám lhát. Třeba v roce 2011 totiž podle serveru Lidovky Dvořák lhal o svém členství v KSČ (jak příznačné):

„Když se čerstvě zvoleného generálního ředitele ČT moderátor večerních Událostí, komentářů Jakub Železný ve středu ptal na jeho ‚krátkou komunistickou minulost‘, Dvořák zareagoval: ‚Já bych jednak opravil tu komunistickou minulost. Já jsem nebyl členem KSČ, já jsem byl pouze kandidátem.‘

LN si ovšem vyžádaly údaje z Národního archivu, které odhalují něco jiného. Na evidenční kartě Petra Dvořáka stojí, že kandidátem se stal již v červnu 1987. A 20. září 1989 pak povýšil na člena strany. Číslo legitimace: 01926322.“

Jen pro pořádek, jeho členství v KSČ mu nevytýkám. Sám nemohu zodpovědně říci, jak bych se na místě druhého sám zachoval – nicméně vzhledem ke svým činům minulým bych měl pokoru ve svých slovech současných.

 

 Zveřejněno se souhlasem autora

  Tomáš Vyoral

Tomáš Vyoral