Premiére Babiši, vládo, jak to skutečně je? Ututlán a v tichosti odezněl jeden šílený vzkaz občanům: pokud se naočkujete vakcínou covid AstraZeneca a dostanete třeba rakovinu, epileptické záchvaty, poškození mozku či cokoliv jiného, máte holt smůlu, protože výrobce se právně dohodl, že nenese zodpovědnost a je to na debilitě lidí, že se nechali očkovat.

 

Tak alespoň zní vzkaz AstraZeneca (a bůhví, jak je to s dalšími podvody)

„Jde o jedinečnou situaci, kdy my jako společnost prostě nemůžeme riskovat, pokud vakcína vykazuje nežádoucí účinky během čtyř let,“ řekl Ruud Dobber, manažer společnosti AstraZeneca.

„Ve smlouvách, které jsme podepsali, požadujeme vyloučení odpovědnosti. Pro většinu zemí je přijatelné podstoupit toto riziko na svých bedrech, protože je to v jejich národním zájmu,” řekl Dobber.

Takže je, či není vakcína bezpečná, když má výrobce strach a vyvázal se?

 

Zástupci Evropské unie uvedli, že právě odpovědnost za vady výrobku patří mezi sporné body v dohodách mezi EU a společnostmi Pfizer, Sanofi a Johnson & Johnson, které vyvíjejí vlastní verze vakcíny.

České ministerstvo to neřeší

„Česká republika se zavázala, že jako členský stát EU nebude s firmami vyjednávat o ceně a smluvních podmínkách samostatně, ale v rámci koordinované iniciativy pod vedením Evropské komise, které se účastní všechny členské státy,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví ČR na dotaz redakce Echo24, zda se společností AstraZeneca uzavřelo dohodu o vyplacení škod v případě škodlivých vedlejších účinků vakcíny.

 

Očkovat se nenechám

 Pokud je vakcína bezpečná a firmy získají miliardy dolarů, není divné, že se vyvázaly z případných důsledků, bude li třeba hromadný úhyn některých druhů občanů například se specifickou formou nemoci, nebo když se zjistí, že vakcína po roce působí jinak, než se předpokládalo? Případně když výrobce vyrobí nebezpečnou šarži? Výrobce tvrdí, že je vakcína bezpečná, ale právní důsledky nechce nést. Prý nemá jistotu. Takže právní zodpovědnost za případné moje úmrtí, nebo doživotní následky nesu já, nikoliv výrobce. Prý proto, že jsme jim nenechali čas vakcínu řádně otestovat. Takže ještě jednou: vakcína je naprosto bezpečná, ale výrobce se vyvlékl z důsledků, pokud by nebyla. Hlava XXII? A to máme riskovat?

 

Pro podvodníky bojující s údajnými dezinformacemi, kteří stále lžou

Nejsem odmítač vakcín a priori, byť je jasné, že vakcíny zdravé nejsou. Ale ty prověřené jsou "natolik prověřené", že umírá, či je trvale z nich poškozeno pouze minimum obětí, což je v poměru v případného neočkování jasné pozitivum. Ale pokud se preventivně firmy vyvléknou ze zodpovědnosti a vůdci z Bruselu, potažmo z naší vlády jim podepíší preventivní bianco šek na nepotrestání v případě katastrofy, nemohu své nejbližší vystavit této smrtelné hrozbě. Žádám záruku, že tato hrozba neexistuje, jinak nic. Představa, že třeba zemře deset tisíc lidí a výrobce bude beztrestný, je pro mě nepředstavitelná. Netvrdím, že skutečně zemřou, že vakcína je nebezpečná, ale ukazuji na záhadnou (ne)vyváženost právní zodpovědnosti, když výrobce záruku odmítá dát! Proč, když je bezpečná!

 

Česko má ve společné dohodě států Evropské unie objednanou vakcínu proti covidu-19 od tří výrobců pro 5,5 milionu obyvatel. Zaplatí za ně 1,8 miliardy korun. O dalších milionech dávek jedná s dalšími výrobci.

"Vakcíny pro dalších až 10,6 milionu obyvatel jsou v záloze od dalších výrobců. Měli bychom jí tak mít až pro 16 milionů lidí, což je více než je obyvatel ČR. Je to přístup, ke kterému přistoupily i další země," řekl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle něj bude do dvou týdnů vládě předložena vakcinační strategie, která stanoví postup pro pořadí různých skupin obyvatelstva při očkování.

Kdo dá tedy osobní trestně právní záruku, že vakcína je méně nebezpečná, než samotný Covid-19, pokud nám ji vláda vnutí?

 

Doplnění 9.12.2020

Tu máš, čerte, kropáč: dezinformace o AstraZeneca stává se informací

Vakcína Pfizer a BioNTech není bezpečná pro všechny. Úřad vydal varování pro alergiky