Neměl by ministr Blatný zveřejnit, jak se tyto dezinformace zpracují? Kdo řádí na ministerstvu zdravotnictví? Skutečně je to Vrábel ze Semantic Visions? Přečtěte si prosím vážení čtenáři dopis, který zaslal  odborník nad jiné povolaný epidemiolog Prof. MUDr. Jiří Beran, CSc. ministru zdravotnictví Blatnému. Vážně to už není šílenství? Nebo snad zločin? Pane premiére Babiši, kam až jste ochotni zajít?

V Hradci Králové, 2. prosince 2020

Vážený pane ministře,

Nikdy jsme se spolu nepotkali, a tak mi prosím dovolte, abych se představil a řekl o sobě pár slov.

Jmenuji se Jiří Beran, jsem lékař, kandidát věd v oboru epidemiologie, docent epidemiologie, profesor epidemiologie jmenovaný prezidentem Havlem. Vaše MZd ČR mi vydalo specializovanou způsobilost v oboru epidemiologie a také lékařské mikrobiologie. Tři roky jsem také pracoval v terénu jako epidemiolog a musel jsem za tu dobu vyřešit asi stovku epidemií.

Dlouhé roky jsem epidemiologii vyučoval na několika lékařských fakultách. Moje vědecké práce jsou z oblasti epidemiologie akutních respiračních virových onemocnění, očkování proti infekčním nemocem, zvláště nebezpečných nákaz a z oblasti tropických infekcí. Jsem autorem 8 monografií, které byly oceňovány lékařskými společnostmi, nebo Prezidiem ČLS jako nejlepší publikace a které se dohromady vydaly v nákladu přes 30 000 výtisků. Lexikon očkování byl ve své době nejprodávanější lékařskou knihou na Slovensku. Jsem autorem mnoha zahraničních publikací a můj SCI je kolem 3300, h-index je 30 a i-10 index je 62. Denně mi přibývají jedna až dvě zahraniční citace. V oblasti diagnostiky, prevence a očkování proti chřipce patřím k nejvíce citovaným autorům v Evropě a v USA především za svůj inovativní přístup k provádění efektivních studií v oblasti vakcinace.

Jsem ale také praktikem medicíny a za mnou jsou mnohé vysoce oceňované projekty, jako je Sérová banka Armády České republiky, která více než 20 let chrání zdraví českých vojáků v zahraničí. Jsem autorem Mezinárodního očkovacího průkazu, který používají občané ČR již 15 let a na základě poskytnuté licence i Slovenští občané.

Jsem přesvědčen, že v ČR neexistuje srovnatelný odborník v oblasti epidemiologie, který by snoubil v sobě praxi v terénu, praxi vysokoškolského učitele, vědce i prostého lékaře a který by svoji praxi vykonával a nevěnoval se vedoucím pozicím ve státní sféře. Posledních 19 let jsem především OSVČ a jsem pyšný na to, že největší vědecké úspěchy a vydání monografií mě potkalo během této doby.

Dokázal jsem, že dobrou práci nemusí dělat jen ústavy Akademie věd, ale i prostý lékař a ocenění ze zahraničí se určitě dostaví.

Proto se mně dotklo, že jsem uveden na webových stránkách Vašeho ministerstva v kategorii: „Známé osobnosti často propagují dezinformace“. Považuji za nevhodné spojovat moje jméno a COVID-19 s dezinformacemi. Jsem ve světě uznávaný odborník a určitě v očích mých zahraničních kolegů, kteří mé práce a výsledky citují, určitě nejsem dezinformátor.

Chtěl bych Vás požádat jako Ministra zdravotnictví i jako kolegu, abyste prosím nechal moje jméno z webu vymazat, protože je to nedůstojné pro Vás i pro mě. Já jsem odborník v epidemiologii s nejlepší erudicí v ČR a velkým zahraničním renomé a určitě si za prezentaci svých názorů nezasloužím nálepku dezinformátora.

Dnes jsem si přečetl Vaše vyjádření k celé situaci a považuji ho za nešťastné.

„Je to prosba o to, aby všichni ti, kdo jsou považováni řadou lidí za vzory, že by bylo ideální, kdyby šli dobrým příkladem a vyrazili zbraň z rukou těm, kteří potom na základě jejich chování vytváří dezinformace,“ komentoval snahu ministr Blatný.

Myslím si, že za to co jsem vykonal pro dobré jméno české medicíny v zahraničí, si určitě nezasloužím, abych byl takto negativně spojován s dezinformacemi.

S přátelskými pozdravy a přáním všeho dobrého,

Prof. MUDr. Jiří Beran, CSc.

Vážený pan
Doc. MUDr. Jan Blatný, PhD.
Ministr zdravotnictví ČR

 

Komu jsme dali do rukou moc dle Orwella 1984, že může někdo ideologická zvěrstva uvádět do praxe jako v roce 1948 a nenese zodpovědnost? V čích rukách skutečně jsme?