Je čas, aby se zvedala finanční gramotnost a lidé se začali všímat, co se kolem nich děje, když šmejdi slibují a blázni se radují. Nebo spíše ti naivní věří, i když je po sté a první nachytají.

 

Přidat všem je sice hezké gesto, ale nikomu to nakonec nepomůže

Není to dlouho, co jsem tento proces popisoval a už je to tady: peníze, které rozházela ČSSD i přes protesty ANO nesou své ovoce. Bohužel velice kyselé.

Všem státním zaměstnancům vláda před volbama přidala. Rekordně. Jako v době, kdy byl  Bohuslav Sobotka ministrem financí a další vláda zoufale hledala, jak ušetřit. A peníze, nad kterými naivní (pozor vzdělaní, protože jsou to učitelé, profesoři, státní zaměstnanci, nikoliv bezdomovci) jásali, jak jim čísla na výplatních páskách naskakují, nyní zděšeně pozorují, jak jim v prodejnách mizí. Prostě trh se zachoval tržně a ihned to lidem odebírá, protože to není podloženo výkonem. (Produktivitou práce)

 

A ČNB to společně se statistickým úřadem potvrdila

 

09.11.2017 ČR - inflace v říjnu výrazně akceleruje, 0,5% m/m resp. 2,9% r/r

 

10 / 17 2.3 % 2.9 %    
9 / 17 2.2 % 2.7 %    
8 / 17 2.0 % 2.5 %  

 

 A zde předkládám důkazy: v okamžiku, kdy vláda začala plošně ve větší míře přidávat platy VŠEM státním zaměstnancům, graf níže o inflaci toto přesně kopíruje. ČNB zdraží peníze, aby inflaci přibrzdila a zdraží se úvěry.

 

  • Září 2016
    Od 1. září 2016 nařídila vláda zvýšit platy v regionálním školství. Platové tarify stouply o 6 % v případě pedagogických pracovníků a o 4 % u nepedagogických pracovníků. Díky tomu vzrostly celkové platy učitelů zhruba o 8 procent a nepedagogických pracovníků o 5 procent.
  • Listopad 2016  
    S účinností od 1. listopadu 2016 došlo ke zvýšení platových tarifů ostatních zaměstnanců ve veřejných službách a správě včetně policistů a hasičů o 4 %. Došlo i ke zvýšení platových tarifů zaměstnancům ve státní službě o 4 %. Do nařízení vlády byla rovněž začleněna možnost určení až dvojnásobného platového tarifu klíčovým odborníkům na služebních místech v rámci tří oborů služby, a to Lékařská posudková služba, Legislativa a právní činnost a Informační a komunikační technologie.
  • Leden 2017
    U lékařů, zdravotních sester a dalších zaměstnanců poskytovatelů zdravotních služeb došlo ke zvýšení o 10 % od 1. ledna 2017.
  • Červenec 2017
    Od 1. července si polepšili o 10 % příslušníci bezpečnostních sborů a o 7 % vojáci z povolání. Zjednodušením tarifní tabulky a zrušením nejnižších stupnic se zvýšily až o 23 % tarifní platy zaměstnanců v kultuře a sociálních službách, nepedagogických pracovníků ve školství a dalších nejhůře placených zaměstnanců ve veřejném sektoru a o téměř 10 % tarifní platy odborných zaměstnanců v sociálních službách a zdravotnických pracovníků. Zdravotníci ve směnném provozu dostali navíc zvláštní příplatek.

 

A ze zoufalství přidá vláda důchodcům cca 400 korun od ledna. Důchodci  jásají, zvedá se důchod, ale že jim zbyde méně? To už nepřiznali: Marksová, Sobotka, Chovanec. A to je důkaz, že to byl největší politický podvod v našem systému od roku 1990. Začínají vycházet data a z toho už se nevykroutí!

 

Samozřejmě hned na to bude reágovat ČNB a asi zvýší sazby.

Takže si to zopakujme: pokud vláda rozhodí peníze nepodložené produktivitou mezi všechny, trh zareáguje zvýšením cen většiny komodit. Nikoliv jenom másla, které má jinou příčinu. To, že se začne zlepšovat platové ohodnocení lze nalézt jenom u zpevnění měny, kdy se začneme vzdalovat Slovensku a přibližovat Německu.

Nenechte dělat ze sebe stále hlupáky pseudodemokratickými stranami jako je ČSSD v čele se Sobotkou a Chovancem. Sprostě lžou. A výsledek je, že se sice všem zvednou mzdy, ale zboží v krámech se zdraží a ČNB to pouze potvrdí!

Pokud však přidají jednotliví zaměstnavatelé, nebo jednotlivé rezorty, tak to přidání mzdy je. A především zpevnění měny! Například ropu nakupujeme za dolary a kdyby vůči dolaru koruna nezpevnila za poslední období, benzín by stál 35 - 38 Kč.

 

 Psal jsem, že v listopadu se začne problém zviditelňovat. První výsledky už jsou vidět. Ještěže Evropská centrální banka posunula o půl roku snižování intervencí až na příští rok. To bychom výraznější otřesy už poznali teď.

A ceny bytů ve městech straší víc a víc, protože jsou na půjčky. Pokud bublina praskne a začne se zvyšovat nezaměstnanost, mnoho lidí může být ve vážném problému. I když rozdávání předvolebních peněz zvedlo číslo, nad kterým jásají z ČSSD: Růst HDP Česka odhaduje Brusel na 4,3 procenta, na jaře počítal jen s 2,6 procenty. 

 

To je ten špinavý, politický podvod a zde vidíte první důkaz viz graf a zvýšení důchodů od ledna, které nárůst cen nepokryje!

________________________________________________________________

Prezident Zeman letí do Moskvy a s ním tři letadla podnikatelů. To je jediná cesta, jak se z té šlamastiky dostat ven. Diverzifikovat obchod a vyvážit problémy se západem, které budou narůstat.  Nemohu s prezidentem Zemanem souhlasit v tisíci a jedné věci, ale pro stát je (zatím) nenahraditelný. Nedělá ze sebe mopslíka západních zemí a pracuje pro náš stát.