Možná ještě lepší byl příměr v "Rozmarném létu", kdy Bohuš Záhorský třese sloupem provazochodce a volá na něj, ať sleze dolů. Když provazochodec Arnošt Kryštůfek (Jiří Menzel) spadne , Záhorský odchází se zadostiučiněním a  vítěznou myšlenkou, že měl pravdu.

 

A to je asi nejdůležitější odkaz pro eurofanatiky z této skvělé knížky Vladislava Vančury, byť tato scénka zůstala zatím nepochopitelně trochu v pozadí.

 

A stejní pitomci nám káží o příštích dopadech v Czexitu

Zkusme to přeložit do ekonomiky: soudruzi z Bruselu nám zakázali vývoz na východ, Sobotka a ČSSD dokonce odmítl připojení k "Hedvábné stezce", takže paběrkujeme pouze na západ a teprve nyní zvedáme obchod do dalších částí světa včetně Ruska a Číny, a tihle protěžovaní ekonomové nám předhazují, že do Ruska a Číny (zatím) nevyvážíme.

 

Přesně jako ve Vančurově Rozmarném létu:

 

 

Samozřejmě dnes by byl Czexit sebevraždou a nikdo normální by to ani nechtěl.  Dokud nediverzifikujeme vývoz na všechny světové strany stejně, nemá cenu referendum spouštět. Evropská unie by si s námi "vytřela zadek ze msty", USA by obsadily východní hranice jak bratr Rus v roce 1968 na západních hranicích a my bychom chodili žebrotou. Stejně jako Karla Gotta, pokud bychom mu prořízli hrdlo, nenaučíme zpívat, stejně tak když nám slavná Evropská unie uzavřela obchod s východem a Kalouskové, Hermanové, Langšádlové a další (dosaďte si sami) nám dali nůž na krk, pokud se obchodně otočíme směrem k Rusku (najednou jsme byli ruští trollové, ruští hybridi a další kecy), nastal razantní pokles a přibiti k Bruselu jak Prometheus ke skále.

 

Teprve nyní nastává čas začít dávat občanům informace. A hledat diverzifikaci a svobodu. A teprve po dosažení 50: 50% si to můžeme bez obětí dovolit.

„Kolegové v Bruselu nechápou, jak je možné, že země, která vykazuje pětiprocentní hospodářský růst a nejnižší míru nezaměstnanosti v Evropské unii, která má aktivní obchodní bilanci, mluví o odchodu z Evropské unie,“ říká ekonom Petr Zahradník, člen Evropského hospodářského a sociálního výboru.

 

P.S Mimochodem, je protěžovaný Petr Zahradník pitomec, nebo gauner, když nám předhazuje, že bereme platy 35000 a po Czexitu bude utrum. Kolik lidí to bere, jaké jsou důchody, jaké mají lidé normální platy, to tento šmejd zaháčkovaný na Evropské unii už neříká! On to má!

 

 (Bohužel bez těchto nadpisů "Zahradníkové a Kalouskové" nechápou...)